Index Vakbarát Hírportál

Ezekre kell most nagyon figyelni, ha SZÉP-kártyája van

2022. október 9., vasárnap 14:31

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter új határidőt adott meg, és arra szólítja fel a SZÉP-kártya-tulajdonosokat, hogy időben használják fel rendelkezésre álló SZÉP-kártya-egyenlegüket. A SZÉP-kártyákat 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-vel.

A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártyatulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány eltörölte a felhasználási korlátokat, így például lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot.

Kedvezőbb szabályozás

A jelenlegi szabályozások értelmében a bérhez képest kedvezőbb adózás vonatkozik a SZÉP-kártya-feltöltésekre. Béren kívüli juttatásként 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kapnak a tulajdonosok a kártyáikra: tehát a közteher összesen 28 százalék. Ami pedig a keretösszegen felüli, tehát meghatározott juttatás, arra az 1,18-as adóalapra ugyanezt a (33,04) százalékos közterhet kell megfizetni. Az azonban eddig nem volt világos, hogy milyen adókedvezmény miatt költhetnének el az emberek tizenöt százalékkal többet vásárlásaik alkalmával. 

A csütörtökön késő délután megjelent kormányrendelet aztán tisztázta, hogy mire utal az adókedvezmény érvényesítését jelző időpont, milyen adókedvezmény miatt használhatnának 15 százalékkal több pénzt a kártyatulajdonosok, illetve mit takar a 15 százalékos kedvezmény. A rendelet szerint a változást nem az adózásban fogják bevezetni, hanem a feltöltött, de fel nem használt díjak esetében. Az intézkedés lényegét úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy

minden eddiginél határozottabban ösztönöznék a kártyabirtokosokat arra, használják fel a munkáltatójuk által a kártyájukra feltöltött összeget. Ezt a célt szolgálja ez a büntető-ösztönző eszköz. 

Az eddigi jogszabályok értelmében minden további költség nélkül a feltöltést követő második év május 31-éig fogyaszthatták le az egyenlegüket a kártyatulajdonosok. Ha valaki túllépte ezt a megszabott időkeretet, a kártya szolgáltatója akkor is csak legfeljebb 3 százalékos költséget számolhatott fel a régebbi egyenlegekre. Egy kiegészítő jogszabály kimondja azt is: ezeket a levonásokat nem lehet érvénybe léptetni a vészhelyzet lejártát követő hatvanadik napig. 

Megjelent a kormány vészhelyzeti rendelete

Ezt a helyzetet változtatta meg a kormány új, október hatodikán megjelent vészhelyzeti rendelete. Ez a díj azonban nem számítható fel azokra az egyenlegekre, amelyekre korábban már számoltak fel díjat. Az október tizenötödike után feltöltött egyenlegekre viszont már új szabály vonatkozik: a 2022. október 15. napja után a feltöltést követő legalább egy évben fel nem használt összeget szintén az egyszeri, 15 százalékos díjjal lehet sújtani március 20. és szeptember 20. napokon.

A szolgáltatóknak 90 napos haladékot kell adniuk a kártyatulajdonosoknak: 90 nappal korábban értesíteni kell a felhasználókat arról, hogy mekkora az az összeg, amelyre 90 nap múlva felszámolják a 15 százalékos díjat. A 15 százalékos díjfelszámítás szabálya a veszélyhelyzet végéig lesz érvényben – rögzíti a kormányrendelet.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok