Index Vakbarát Hírportál

Iszonyatos drágulás történt a csecsemőtápszereknél

2022. október 10., hétfő 16:23

Miután a tb-támogatás mértéke bizonyos termékek esetében 55-ről 25 százalékra csökkent, csaknem duplájára emelkedett a csecsemőtápszerek ára.

Póta György gyermekorvos elmondta: anyatejpótló tápszerekről van szó, a gyógytápszereket nem érinti a rendelet. „Ez egy szűk háromszoros árat jelent most, az egyik leggyakrabban használt tápszernél 280 százalékos növekedést, ennyivel többet kell a szülőknek kifizetniük” – tette hozzá.

A normál tápszerre mindenki jogosult, aki nem tudja szoptatni gyermekét, hat hónapos korig ezek receptre írhatók, féléves kor felett azonban már csak a gyógytápszereket lehet felírni.

Az a tápszer, ami eddig 2800 forint volt, annak az ára most elérheti a hét-nyolcezer forintot is. Egy átlagosan táplált gyermeknek havonta két-három dobozzal szoktak ebből felírni

– jelezte a gyermekorvos az ATV Start című műsorában.

A változás miatt előfordulhat, hogy az orvosok is inkább a gyógytápszereket írják fel az anyatejpótló tápszerek helyett, mert azok olcsóbbak, így elképzelhető, hogy indokolatlanul hipoallergén tápszeren lesznek tartva a gyerekek, csak mert az olcsóbb – jegyezte meg Póta György.

Rovatok