Index Vakbarát Hírportál

Remek hír érkezett a gázárról

2022. október 10., hétfő 09:59

Összességében két ok miatt csökkent a gázár tőzsdei jegyzése: a vártnál jobban alakul a gáztárolók töltöttsége, az időjárás is a vártnál enyhébbnek ígérkezhet.

Hétfőn tovább folytatódott a gázár csökkenése: a tőzsdei nyitást követően 145 eurós szint alatt áll a jegyzés, erre pedig június óta nem volt példa. Az elemzések szerint két tényező áll az esés hátterében:

A pénteki, még 156,7 eurós záróértékhez képest 7,8 százalékkal csökkent a gáz ára. A hétfő reggeli órákban a 144 eurós szinten áll a jegyzés. Továbbá fontos megjegyezni, hogy a mostani árszint már közel 58 százalékkal van alacsonyabban az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest. Utoljára pedig június végén állt ilyen alacsonyan a jegyzés.

Ellentétesen mozog az olaj árával

Ahogy azt az Index korábban bemutatta, az olaj árfolyama újra emelkedésnek indult, miközben a gáz ára az európai gáztározók egyre nagyobb töltöttségi szintje miatt esett. A Brent nyersolaj 2022. decemberi szállításra vonatkozó határidős jegyzése a londoni ICE tőzsdén pénteken hordónként 98 dollár fölé emelkedett. Erre legutóbb 2022. augusztus 31-én volt példa.

A Brent olaj árfolyama 3,98 százalékkal került feljebb közép-európai idő szerint múlt hét pénteken 19:42-ig, ezzel pedig hordónként 98,18 dollárra emelkedett. Eközben a másik nyersolajtípus, a 2022. novemberi szállítású WTI határidős jegyzése 4,44 százalékos emelkedést követően, hordónként 92,38 dollárra változott – szintén múlt hét pénteken.

Ezzel szemben a gázár viszont csökkenésnek indult, melynek az az oka, hogy az európai gáztározók már majdnem elérték a maximális töltöttségi szintet, összesen több mint 90 százalékban megteltek.

Az EU korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2022–2023 telére földgáztárolóinak legalább 80 százalékát, az azt követő telekre pedig 90 százalékát feltölti.

(Borítókép: Egy munkás elforgatja a szelep kerekét egy gázkútnál. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok