Index Vakbarát Hírportál

Nemcsak a brutális drágulás a baj, hanem az is, hogy nem látni, mikor lesz vége

2022. október 10., hétfő 06:04

Tovább emelkedhet az infláció, mivel a Központi Statisztikai Hivatal most először, a szeptemberi adatoknál számolja a rezsicsökkentés átalakítását. Az Indexnek nyilatkozó elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy az infláció emelkedése tartósan velünk maradhat.

Érezteti a hatását az energiaválság, így hónapról hónapra kedvezőtlenebb inflációs adatokat közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. A szeptemberi inflációs adatokat kedden közli a KSH, amely kapcsán nem túl optimisták az elemzők. 

Most érezzük majd csak igazán a rezsiárakat

Komoly megugrásra lehet számítani a szeptemberi inflációs adatokban, ez előre borítékolható Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője szerint. 

Ennek a legfőbb oka az, hogy a KSH a szeptemberi adatban számolja el először a rezsicsökkentés változtatását.

Az inflációs hatás mértékéről már a Magyar Nemzeti Bank is közzétett egy becslést: kizárólag a rezsicsökkentés megváltoztatása 3 százalékponttal növeli majd meg a szeptemberi inflációs mutatót.

Az elemző szerint több, az inflációt felhajtó hatással is számolni kell: egyrészt folytatódhatott a feldolgozott élelmiszerek áremelkedése, valamint az aszály miatt vélhetően a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése is erősödhetett. A mezőgazdasági termelői árak közel 51 százalékkal nőttek éves bázison júliusban. 

A fogyasztói árak emelkedését még három tétel befolyásolja:

Mindezeket figyelembe véve szeptemberben 19,9 százalékra ugorhat az inflációs mutató, az ING elemzője szerint.

Az infláció emelkedése még egy ideig velünk maradhat – vélik egyhangúan az Index által megkérdezett elemzők, akik szerint a következő hónapokban hasonlóan nagy ütemű gyorsulásra már talán nem kerül sor, ugyanakkor jó pár hónapig velünk maradnak a magas árak. Virovácz Péter összességében az év végére már a 21 százalékot is megközelítő fő inflációs mutatóval számol.

20,5 százalék körül várja Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír elemzője a szeptemberi inflációs adatot, amely éves szinten 14 százalék körül alakulhat. Szintén nem számít arra, hogy a mutató néhány hónapon belül csökkenni fog. Még fél évig 20-21 százalékos szinten ragadhat az infláció – szögezte le.

Érdemi javulás 2023 szeptemberétől várható, amikor már nem kell számolni a bázisnál a rezsiemelés hatásával

– ismertette az elemző, aki szintén nem mostanra várja a tetőzést. 

Brutális, ami az élelmiszerárakkal történik

Tavaly augusztushoz viszonyítva, 12 hónap alatt az élelmiszerek ára 30,9 százalékkal emelkedett a múlt hónapban, ezen belül leginkább a margarin (66,9 százalék), a kenyér (64,3) és a sajt (61) drágult. Jobbágy Sándor szerint az élelmiszerárak az egyik legnagyobb elszenvedői az energiaár-emelkedésnek, de más egyéb tényezők is hozzájárultak az alapvető termékek drágulásához. Az elemző szerint ezen a területen is csak lassabb javulás várható, de elképzelhetőnek tartja a kereslet csökkenésének kialakulását. 

Nagy áttörésre nem lehet számítani, de az kifejezetten fontos, hogy hosszabb távon is emelkedés várható, csak nem ilyen mértékben, és nem ilyen rövid idő alatt.

Több tényező alakítja a Concorde elemzője szerint az ingatlanpiacot is. Például a rezsicsökkenés megváltoztatása, az emelkedő hitelkamatok, valamint az általános gazdasági bizonytalanság. Mindezek miatt jövőre alacsonyabb ingatlanárakra lehet majd számítani, szemben az élelmiszerekével. 

(Borítókép: Michael M. Santiago/Getty Images)

Rovatok