Index Vakbarát Hírportál

Húzott a nadrágszíjon a kormány: csökkent, de így is jelentős a hiány

2022. október 10., hétfő 12:03

Az államháztartás központi alrendszere 181 milliárd forintos többlettel zárta a szeptembert, ám az első kilenc hónap hiánya így is jelentős, meghaladja a 2691 milliárdot. A Pénzügyminisztérium szerint a kormány felelős gazdálkodással igyekszik kivédeni a világgazdasági folyamatok negatív hatásait. Nem elhanyagolható szempont, hogy a GDP-arányos hiányt a gázfelhalmozás is megdobja.

A Pénzügyminisztérium (PM) közzétette az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének szeptember végi előzetes adatait.

„A szomszédunkban zajló elhúzódó háború és a szankciók hatásai egész Európa gazdaságát válságba taszítják, ezért a kormány legfontosabb célkitűzése Magyarország stabilitásának megőrzése. Ehhez hozzájárul a felelős és takarékos költségvetési gazdálkodás folytatása, miközben biztosítjuk a forrásokat a rezsicsökkentés fenntartásához, a munkahelyek védelméhez, a biztonságos energiaellátáshoz, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez” – írja közleményében a tárca.

181 milliárdos többlet

Nézzük, hogyan is alakultak a főbb számok, és azok hogyan igazodnak az említett takarékossághoz:

SZEPTEMBER VÉGÉIG AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS KÖZPONTI ALRENDSZERE 2691,7 MILLIÁRD FORINTOS HIÁNNYAL ZÁRT, SZEMBEN AZ AUGUSZTUS VÉGI 2872,7 MILLIÁRDDAL, VAGYIS JÓL LÁTHATÓAN CSÖKKENT A MUTATÓ. EZZEL SZEPTEMBERBEN A KÖZPONTI ALRENDSZER 181 MILLIÁRD FORINTOS TÖBBLETET ÉRT EL, SZEMBEN AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI, 391,3 MILLIÁRD FORINTOS DEFICITTEL. EZ AZ ELMÚLT 20 ÉV HARMADIK LEGNAGYOBB SZEPTEMBERI TÖBBLETE. EZ HAVI SZINTEN IS JELENTŐS ELTÉRÉS, HISZEN AUGUSZTUSBAN 236,2 MILLIÁRD FORINTOS HIÁNNYAL ZÁRT A KÖZPONTI ALRENDSZER.

Ezen belül a központi költségvetés hiánya 2773 milliárd forint volt, ugyanez a mutató augusztus végén 2964,6 milliárd forintnál húzódott meg – tehát a költségvetési hiány kevesebb lett.

Az elkülönített állami pénzalapok az augusztusi 236,1 milliárd után szeptemberben 252,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 171,3 milliárd forintos hiányt halmoztak fel az augusztusi 144,2 milliárdot követően.

Megugrottak a bevételek is

A bevételek kapcsán kiemelendő, hogy szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest 15,9 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi teljesítést – többek között – a költségvetési szervek bevételei és az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések.

Gázfelhalmozás emeli a hiánycélt

A kormány az európai uniós módszertan (ESA) szerinti államháztartás ez évi hiánycélját a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli. Az 1,2 százalékpontos különbséget az magyarázza, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 2022. júliusi jogszabály alapján különleges földgázkészletet halmoz fel. A forintban számolva mintegy 740 milliárd forint értékű vásárlás azért növeli az ESA-hiányt, mert az unió statisztikai hivatala, az Eurostat döntése szerint az MSZKSZ-t a kormányzati szektor részének kell tekinteni. A fenti tranzakció nélküli – alapfolyamatok szerinti – 2022. évi ESA-hiánycél továbbra is a GDP 4,9 százaléka – áll a PM közleményében.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok