Index Vakbarát Hírportál

Üzemanyagkrízis: tömött sorok állnak a francia kutaknál

2022. október 10., hétfő 21:25

Hétfőn sem kezdődtek meg a tárgyalások a TotalEnergies és a francia olajipari vállalat finomítóiban munkabeszüntetést szervező CGT szakszervezet között. A fizetésemelést követelő sztrájk miatt Franciaország egyes részein üzemanyaghiány alakult ki a töltőállomásokon.

A TotalEnergies vasárnap ígéretet tett arra, hogy amennyiben a dolgozók az olajfinomítókban és a raktárakban hétfőn felveszik a munkát, a novemberre tervezett jövő évi bértárgyalások egy hónappal korábban megkezdődhetnek. A zsarolást kiáltó CGT jelezte: a munkabeszüntetés folytatódik.

A franciaországi töltőállomások harmadát ellátó TotalEnergies energetikai óriás legnagyobb olajfinomítójában, a normandiai Le Havre kikötővárosban és több más létesítményében

két hete áll a munka a dolgozók sztrájkja miatt.

Az interneten keringő videók szerint egyes kutak előtt hatalmas sorok alakultak ki:

This is a line for a gas station in France. And it is happening across Europe.

Does anyone actually think this will not be happening across America for electric vehicles when it'll take hours to charge the environmentally destructive batteries? pic.twitter.com/DtTa5xfklo

— 16¢ #MasksOff #DontVaccinateMeBro (@StephenColburn8) October 9, 2022

A rivális amerikai Esso-ExxonMobil két francia olajfinomítójában is munkabeszüntetést tartanak a dolgozók. A sztrájkot mindkét cégnél a CGT szakszervezet hirdette meg az alkalmazottaknak fizetésemelést követelve.

„A TotalEnergies megpróbálja elérni a sztrájk felfüggesztését, még mielőtt megkezdődnének a tárgyalások, azaz azelőtt, hogy javaslat születne a fizetésemelésről. Ezt a próbálkozást a CGT zsarolásnak tekinti, mert az egyáltalán nem szavatolja a követelések kielégítését, és így a munka felvételét sem” – jelezte a szakszervezet az AFP hírügynökségnek.

Emmanuel Macron nyugalomra inti az autósokat

„A zsarolás jelenleg a franciákat sújtja, a cél a helyzet feloldása. Azt szeretnénk, ha azok, akik akadályozzák a franciákat, minél előbb befejeznék, azaz azt szeretnénk, ha tárgyalóasztalhoz ülnénk, nyugodt hangulatban, nem pedig blokád alatt” – mondta hétfőn Jean-Marc Durand, a TotalEnergies európai olajfinomítóinak vezetője.

A francia kormány jelentése szerint a töltőállomások mintegy harmadánál léptek fel ellátási problémák, elsősorban az ország északi részén és a főváros körüli régióban, ott átlagosan három órát kellett várakozni azon állomások előtt, ahol volt üzemanyag.

* France **: Long lines at gas stations across #France. Rationing was imposed and each vehicle can fill a maximum of 26 liters of fuel. The video was recorded by a friend of mine this Monday (10). pic.twitter.com/Goj6wwPFA3

— The informant (@theinformantofc) October 10, 2022

Emmanuel Macron államfő pénteken az olajipari vállalatokat és a dolgozókat is felelősségre intette, az autósokat pedig nyugalomra kérte. A vita tárgya az, hogy míg a TotalEnergies a jövő évi béremelésekről kíván tárgyalni, a CGT a növekedő infláció miatt a 2022-es bérek megemelését is követeli, 10 százalékkal. Ebből 7 százalék az inflációnak, 3 százalék pedig a cég által elkönyvelt nyereség igazságosabb elosztásának felel meg.

A TotalEnergies a közelmúltban jelentette be, hogy a részvényeseinek újabb 2,6 milliárd eurónyi rendkívüli osztalékot fizet ki, miután az első fél évet 10,6 milliárd eurós nyereséggel zárta, írja az MTI.

(Borítókép: Egy benzinkút Montpellier közelében, Franciaországban 2022. október 10-én. Fotó:  Sylvain THOMAS / AFP)

Rovatok