Az aszály ellenére megfelelő volt az idei almatermés, és a lengyel importnak köszönhetően sok más gyümölccsel szemben nem várható, hogy a közeljövőben emelkedik az ára.
A fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények jól vészelték át az aszályt. Ezek az ültetvények termelik meg a magyar étkezési almák mintegy száz százalékát. Az idősebb kertekben viszont nagyon kevés alma termett, ami jelentős kárt okoz az ipari feldolgozóknak.
Takács Ferenc, a Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB alelnöke arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy azok az üzemek kerülhetnek igazán nagy bajba, amelyeknek nem lesz elegendő alapanyaguk. Elmondása szerint a magyar almatermés hatvan százaléka évtizedeken át ipari célra hasznosult, a savanykás sűrítmény ugyanis egyedinek számított a világpiacon. A múlt idő azért indokolt, mert a régi ültetvények felszámolásával ez már nem mondható el.
A magyar gazdák a minőségi almatermesztés felé fordultak, amivel együtt
folyamatosan csökken az ipari alma mennyisége.
Takács Ferenc meglátása szerint a magyar alma minősége semmivel sem rosszabb Olaszország, Ausztria és Németország terményeinél, külföldön mégsem tényező, nem versenyképes. „Mennyiségileg ugyanis nem termelünk annyit, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben exportáljunk” – fogalmazott a FruitVeB alelnöke.
Európa legnagyobb almatermesztője hosszú évek óta Lengyelország, viszont a gazdasági válság miatt a kelet felé irányuló exportja erősen korlátozott. Emiatt a felesleges termény nagy része Európában marad, ami várhatóan a hazai árakat is csökkenti. A lengyel alma egyre nagyobb számban lesz jelen a magyarországi polcokon.
Arra kell ösztönöznünk a fogyasztókat, hogy elsőként a magyar almához nyúljanak, hiszen ez legalább olyan jó minőségű, ha nem jobb, zamatosabb és finomabb
– mondta Takács Ferenc.
A magyar emberek fejenként átlagosan évi 12 kilogramm almát esznek.
A FruitVeB alelnöke úgy látja: a főzőműsoroknak és a trendeknek köszönhetően egyre népszerűbb az egészséges életmód, ezért egyre többen fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket. Viszont az is egyértelmű tendencia, hogy a gyümölcs folyamatosan visszaszorul, inkább a zöldségek a kelendőek az üzletekben és a piacokon.