Index Vakbarát Hírportál

Házkutatást tartottak a Bajnai Gordonhoz köthető cégcsoportnál

2022. október 11., kedd 16:45

Házkutatást tartottak és iratokat foglaltak le az adóhatóság nyomozói az adatlopási botrányba keveredő, Bajnai Gordon által fémjelzett DatAdat-cégcsoport magyarországi telephelyén.

A Magyar Nemzet értesülései szerint azért került sor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak megjelenésére, mert gyanús, félmilliárdos bevételnövekedésre tett szert a társaság. Ahogy azzal már az Index is korábban foglalkozott, a NAV pár hónapja költségvetési csalás miatt nyomoz, de a DatAdat-ügyben a rendőrség is vizsgálódik.

A lap információi szerint az elmúlt napokban házkutatást tartott a NAV Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat-cégcsoport magyarországi részlegénél, a DatAdat Professional Kft.-nél. A kiszivárgott hírek szerint nyomozók különböző iratokat is lefoglaltak, és a hírek szerint költségvetési csalás miatt folytatnak nyomozást. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy

a NAV a cég hirtelen bevételnövekedésére figyelt fel – több mint félmilliárdos volt az elmúlt években.

Értesülésük szerint a kutatás és a lefoglalások után derült ki, hogy egy, a cég tulajdonában álló, észt bejegyzésű társaság tulajdonrészét adták el egy Amerikában bejegyzett offshore-cégnek több mint kétmillió euróért. A lap felhívja arra a figyelmet, hogy az ügyet az az aránytalanság teszi meglehetősen gyanússá, hogy a vállalkozás két éve alig több mint hétszázezer forintért cserélt gazdát – ekkor ugyanis Ficsor Ádám valamiért megvált üzletrészétől.

Az ellenzéki előválasztást is befolyásolhatta

Az Index korábban cikksorozatban mutatta be Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Ficsor Ádám egykori DK-s titokminiszter online kampányok támogatására létrehozott cégeinek tevékenységét.

Az ellenzéki előválasztást is befolyásolhatta, sőt eldönthette Bajnai Gordon és köre azokon az adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozó cégeken keresztül, amelyeket egykori titkosszolgálati miniszterével, Ficsor Ádámmal hozott létre

– derült ki az Index birtokába került dokumentumokból. Az online adatbázis-építéssel foglalkozó vállalkozások egy részét tényleges jelenlét nélkül Észtországban jegyezték be. A cégháló létrehozásának célja az áprilisi választások eredményének befolyásolása lehet.

(Borítókép: Bajnai Gordon. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok