Index Vakbarát Hírportál

Háborús inflációt lát a Pénzügyminisztérium

2022. október 11., kedd 14:27

A kormány azon dolgozik, hogy csökkentse az infláció által a magyar családok vállára nehezedő terheket – közölte a Pénzügyminisztérium a keddi, 25 éves rekordinflációra reflektálva. A tárca szerint az orosz–ukrán háború hatására szabadultak el az árak.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi adatai szerint szeptemberben átlagosan 20,1 százalékos inflációt mértek éves alapon.

A kormány célja, hogy a háborús inflációval szemben megvédje a magyar családokat, ezért döntött a rezsicsökkentés fenntartásáról, a benzinárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról. A nyugdíjasokat védi, hogy a költségvetés a szankciós válság ellenére is biztosítja az inflációs nyugdíjkiegészítés, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges forrásokat. A rekordmagas foglalkoztatás, az alacsony munkanélküliség és a folyamatosan emelkedő bérek is hozzájárulnak a háborús infláció kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez.

Az orosz–ukrán háború, az annak nyomán kialakuló energiaválság és az elhibázott brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszítja. A szankciók a háborúhoz közel eső országokban emelték fel leginkább az árakat. A magyar kormány Európában egyedülálló módon rezsicsökkentéssel, élelmiszerárstoppal, benzinárstoppal, kamatstoppal, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzésével védi a családokat

– áll a közleményben.

Mint ahogy az Index is megírta: 25 éve nem látott inflációs adatok láttak napvilágot kedden. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben 20,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. A pénzromlást az energia- és élelmiszerárak emelkedése táplálta, az előbbinél egy év alatt több mint hatvan százalékkal nőttek a költségek.

A kedvezőtlen adatok a forinton is tovább taszítottak.

(Borítókép: A Pénzügyminisztérium épülete 2022. június 11-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok