Index Vakbarát Hírportál

Figyelemfelhívó akcióra sarkallta az autósszervezetet a brutális baleset

2022. október 12., szerda 11:38

A holttérrel kapcsolatos biztonsági tudnivalókról szól az Autós Nagykoalíció figyelemfelhívó-oktató programsorozatának legújabb része. Az akciót az M0-s autóúton történt tömegbaleset ihlette.

2022. október 7-én este, az M0-s autóút keleti szakaszán egy nyerges vontató-félpótkocsi szerelvény sávváltás közben ütközött egy, a holtterében haladó személyautónak, amely aztán a szalagkorlát és a szerelvény közötti, többszöri ütközés után még a hátulról érkező járműveket is balesetbe sodorta.

Súlyosabb sérülésekről nem adtak hírt, de az internetre is felkerült videófelvételek alapján ez csak a szerencsének köszönhető, ezért érdemes körüljárni az autók holtterével kapcsolatos biztonsági tudnivalókat.

Mi az a holttér, és milyen veszélyeket tartogat?

Minden olyan, jármű körüli területet holttérnek nevezünk, amelyet a vezető sem előretekintve, sem pedig a tükrök segítségével nem képes észlelni. Ez a nem látható, kitakart terület a holttér.

Tudatosan is készülhetünk a holttérrel kapcsolatos veszélyek elhárítására, ha tisztában vagyunk a saját járművünkből nem belátható területekkel. Az interneten is megtalálható rengeteg olyan magyarázó ábra, amelyek segítségével jó képet kapunk az egyes jármű-kategóriák holttereiről. Értelemszerűen minél nagyobb egy jármű, annál nagyobb holttérrel rendelkezik.

Mit tehetünk az ilyen balesetek elkerülése érdekében?

Előfordulhat, hogy menet közben nem voltunk elég figyelmesek, és egy manőver megkezdése előtt nem vagyunk tisztában azzal, hogy tartózkodik-e valaki vagy valami azon a területen, ahová haladni szeretnénk.

Ebben az esetben ne is kezdjünk bele a sávváltásba vagy kanyarodásba, hanem a sebesség csökkentése mellett kezdjük el akár több szemszögből is vizsgálni a holtteret! Néhány másodperc alatt pontosan felmérhetjük a környezetünket, és a veszélyhelyzet elkerülhető – szól az Autós Nagykoalíció felhívása.

A korszerű járművek is segítenek

Néhány éve csaknem minden modellhez elérhetők a holttérfelügyeleti rendszerek. Ezek az asszisztens berendezések radarok segítségével ellenőrzik a mögöttes-oldalsó forgalmat, és akadály esetén fény-, illetve hangjelzéssel, vagy akár aktív kormányzással is segítenek felhívni a vezető figyelmét a veszélyre, illetve elhárítani az ütközést. A szervezet szerint járművásárláskor érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Rovatok