Index Vakbarát Hírportál

Megemelkedtek a termelői árak szeptemberben az Egyesült Államokban

2022. október 12., szerda 16:10

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.

Szeptemberben két havi csökkenés után szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal nőttek havi bázison a termelői árak az Egyesült Államokban a várt 0,2 százalékos növekedés helyett. Augusztusban 0,2 százalékos volt a csökkenés havi bázison, júliusban pedig 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz képest. Júniusban 1,0 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke.

Szeptemberben a szolgáltatások ára havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül az utazási szolgáltatások ára 6,4 százalékkal ugrott meg, az árucikkeké 0,4 százalékkal emelkedett, az élelmiszerek 1,2 százalékkal drágultak, ezen belül a friss és száraz zöldségek 15,7 százalékkal. A gázolaj ára 9,1 százalékkal, a lakossági földgáz ára 2,6 százalékkal, a tojásé 16,7 százalékkal, a háztartási fűtőolajé 10,7 százalékkal, a sertéshúsé pedig 5,5 százalékkal emelkedett – írja az MTI.

A termelői árak éves bázison is a várt 8,4 százaléknál gyorsabb ütemben, 8,5 százalékkal nőttek a szeptemberrel végződő 12 havi periódusban, ami így is a legkisebb lett tavaly július óta. Az augusztussal végződő 12 hónapban 8,7 százalékos volt a termelői árak átlagos éves növekedése.

Rovatok