Index Vakbarát Hírportál

Havi 8-10 milliós rezsiszámlákkal küzdenek a magyar éttermek

2022. október 12., szerda 06:11

Az infláció és az energiaválság miatt majdnem ugyanolyan drágák lettek az éttermek Budapesten, mint Bécsben, de még így is a túlélésért küzdenek a havi 8-10 milliós forintos rezsiárak mellett.

A forbes.hu-nak Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke beszélt erről egy podcastben. 

Jelenleg mindenkit egy dolog foglalkoztat: a megmaradás

– így jellemezte a magyarországi helyzetet a beszélgetés elején a szakértő. Kifejtette azt is, hogy az étteremtulajdonosokra egyszerre zúdult rá a rezsiköltségnek és az alapanyagáraknak a jelentős emelkedése, miközben a munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük.

Aki tud, az sajnos kimegy, elmegy Magyarországról Angliába, rengeteg, több tízezer magyar dolgozik a vendéglátásban, Ausztriában is, Svájcban, Németországban

– mondta Molnár B. Tamás, majd arra is utalt, hogy a koronavírus-járvány megtizedelte az egyébként kiemelkedő színvonalú – de még nem Michelin-csillagos – éttermeket is (példaként említette ezzel összefüggésben a tavaly bezárt Olimpia éttermet).

Nyugati, bécsi árak a magyar éttermekben

Molnár B. Tamás szerint a rezsiválság berobbanása azt eredményezte, hogy sok étteremnél a korábbi, körülbelül másfél millió forintos havi energiaszámla most nagyjából 8-10 millióra rúg.

Ezt nem lehet kigazdálkodni. Magyarországon van egy bizonyos határa a fogyasztóképes keresletnek. Hogyha a magyar közönségre is számítunk, és nem csak a külföldiekre és a turistákra, akkor bizony van egy határ, ami fölé nem lehet tovább emelni. Egyébként igen közel vagyunk a bécsi árszínvonalhoz, ezen a területen beértük a Nyugatot

– mondta a gasztronómiai szakember.

Molnár B. Tamás úgy vélekedett, hogy az éttermeknek sokkal nagyobb bértámogatásra lenne szükségük most, a pandémia után, és rezsiválság közben, ugyanis a járvány alatt még a jól működő éttermek is elégették az addig képzett tartalékukat.

Van, ami még hiánycikk Magyarországon 

Hozzáfűzte azt is: Magyarországon még hiánycikknek számít a tokiói Michelin-csillagos rámenezőkhöz vagy a spanyol tapasbárokhoz hasonló egyszerű, de jó vendéglő.

Az a hagyományos étteremtípus, amit Magyarországon étteremnek vagy kisvendéglőnek nevezünk, azt bizony kikezdte az idő

– fogalmazott Molnár B. Tamás a forbes.hu-nak adott interjúban.

Végül hozzáfűzte: a mostani válságot egyrészt a legolcsóbb, nagy adagokat kínáló kifőzdék, másrészt pedig a hierarchia csúcsán álló, Michelin-csillagos topéttermek fogják túlélni. Az előbbiről ugyanis azt mondta, hogy annak még mindig nagy piaca van.

Vidéken nagyon nagy azoknak a tábora, akik gyakorlatilag egy nagy fogással kiütik magukat. Ez rettenetesen rossz szokás

– fogalmazott. 

(Borítókép:  Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images)

Rovatok