Index Vakbarát Hírportál

Németországban is gyorsult az infláció

2022. október 13., csütörtök 11:44

Éves és havi szinten is gyorsult az infláció Németországban szeptemberben – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal.

Magyarországon 25 éve nem látott inflációs adatok születtek, mivel a KSH szerint 20 százalék fölé emelkedett a pénzromlás, jelenleg pedig így áll a forint a legfrissebb adatok alapján. Sebestyén Géza lapunknak elmondta, hogy önmagában nem okozna komoly gondokat a forint gyengesége, azonban a gyorsulás üteme problémás lehet. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetőjének értékelését ide kattintva érheti el.

Korábban a német szövetségi statisztikai hivatal közölte, hogy a tartósan magas infláció miatt az év első három hónapja után a második negyedévben is csökkentek a reálbérek Németországban. A Destatis az infláció gyorsulásáról most közölte, hogy végleges adatai szerint szeptemberben a fogyasztói árak emelkedése 10 százalék volt az augusztusi 7,9 százalék után Németországban, ami az infláció gyorsulását mutatja.

Az élelmiszerek ára az augusztusi 16,6 százalékról szeptemberben 18,7 százalékra, a szolgáltatásoké 2,2 százalékról 3,6 százalékra, az energiáé pedig 35,6 százalékról 43,9 százalékra emelkedett.

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben az augusztusi 0,3 százalékos növekedés után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi 2,2 százalékos emelkedést mutatott szeptemberben az augusztusi 0,4 százalékos növekedést követően, míg éves összevetésben az emelkedés az augusztusi 8,8 százalék után szeptemberben 10,9 százalék volt.

(Borítókép: Bocsi Krisztián / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok