Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat az ingatlanpiacon, itt a drágulásstop

2022. október 19., szerda 12:45

A szakértők szerint a drágulásstop a vevők bizonytalanságát és óvatosságát támasztja alá, amihez az eladóknak muszáj volt alkalmazkodniuk. Visszafogottabb hónapokra számíthatunk az ingatlanpiacon.

Egyértelmű üzenetet küldtek a budapesti lakóingatlanjukat eladásra kínáló tulajdonosok a legfrissebb adatok szerint – derül ki az ingatlan.com lapunkhoz eljuttatott legújabb elemzéséből, amely fővárosi használt lakások és házak átlagos négyzetméterárának alakulását vizsgálta.

Október közepén a kínálati piacon a budapesti lakásoknál 959 ezer forintot tett ki a négyzetméterár, a házaknál 794 ezer forint volt ugyanez, szemben az egy évvel korábbi 666 ezer, illetve 800 ezer forinttal. Azaz éves összevetésben 20 és 19 százalékos a drágulás, ami egyébként havi átlagban 1,6 százalékos áremelkedésnek felel meg, ugyanakkor szeptemberhez képest stagnálás figyelhető meg, tehát

megállt a drágulás.

„Az éves szintű áremelkedés mértéke nem meglepő, a fordulatot az mutatja, hogy szeptember elejéhez képest nem változtak az árak, vagyis hat hete lényegében nem drágultak a használt ingatlanok” – kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A drágulásstop azt jelzi, hogy a bizonytalanság, óvatosság megjelent a vevők oldalán, az eladók pedig elkezdtek ehhez alkalmazkodni

– vélekedett a szakértő, aki hozzátette, „hasonló megtorpanásra csak a koronavírus-járvány megjelenésekor volt példa 2020 második negyedévében, azelőtt viszont évek óta nem volt ilyen változás”.

Visszafogottabb hónapok jöhetnek

Azt egyelőre korai megmondani, hogy tartós marad-e a stagnálás, esetleg árcsökkentésre kényszerülnek az eladók, vagy a gazdasági bizonytalanságok megszűnése után újabb lendületet kapnak az árak a fővárosban. A szakember szerint a budapesti változások azért érdemelnek figyelmet, mert jellemzően a fővárosi tendenciák mutatkoznak meg később országosan is.

Az ingatlanhirdető szakértője szerint mindenesetre a vásárlóerő visszafogottabb lesz, részben azért, mert az európai szintű energiakrízis, az infláció miatt emelkedő kamatok kedvezőtlen hatással vannak a keresletre. A vevők elbizonytalanodása miatt a használt lakások piacán az adásvételek száma tovább mérséklődhet Budapesten és országosan is.

Országszerte drágultak az ingatlanok

Egy korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus eleji lakásárindexe szerint országos átlagban 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest, éves szinten az árnövekedés dinamikája 20,1 százalék volt.

A negyedéves összefoglaló szerint mind éves szinten, mind az előző negyedévhez képest a vidéki városokban volt a legmagasabb ütemű a drágulás, 24,8 százalék, illetve 8,4 százalék. Az észak-magyarországi városokban emelkedtek a legkisebb ütemben az árak, mintegy 20,5 százalékkal.

Negyedéves alapon valamennyi régió városaiban 6 százalékot meghaladó lakásár-emelkedés volt mérhető. A fővárosban a lakásárak növekedési üteme mind éves, mind negyedéves szinten gyorsult az előző negyedévhez képest.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok