Index Vakbarát Hírportál

Ismét hozzányúlt olajtartalékaihoz az Egyesült Államok

2022. október 19., szerda 07:22

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szerdán jelenti be, hogy újabb 10-15 millió hordónyi kőolajat tervez felszabadítani a stratégiai kőolajtartalékból – írja a CNBC a tervet ismerő forrásokra hivatkozva.

A tervezett lépés célja, hogy az idén tavasszal megkezdett kőolaj-felszabadítási tervet decemberig meghosszabbítsa – közölték a források. Az orosz olajjal szembeni európai uniós embargót a tervek szerint december ötödikén léptetik életbe, a stratégiai nyersolajkészlet (SPR) felszabadítása az ebből fakadó piaci ingadozásokat hivatott ellensúlyozni – írja a Fehér Ház közleménye. 

A Fehér Ház eddig 165 millió hordót szabadított fel a stratégiai nyersolajkészletből.

A stratégia nyersolajkészletből felszabadított újabb hordómennyiség a tavasszal megkezdett 180 millió hordó felszabadításának része, ami az orosz invázió miatt bekövetkezett piaci változásokra adott válasz – közölte kedden egy magas rangú amerikai tisztviselő. 

A szerdai bejelentésben Joe Biden világossá tette, hogy a kormányzat hajlandó további hordók felszabadítására ezen a télen, ha Oroszország vagy más egyéb tényezők globális piacba való beleavatkozása megkívánja – tette hozzá a tisztviselő. Az Egyesült Államok elnökének komoly aggályai vannak az árak emelkedésével kapcsolatban, mert egy ponton túl képesek lennének országos elégedetlenséget kiváltani – írja a CNBC

Bár az árak mérséklődni látszanak az utóbbi időben, az infláció továbbra is magas, ami a republikánusok legnagyobb reménye arra, hogy legyőzzék a demokratákat a novemberi időközi választásokon. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő hangsúlyozta: a stratégiai nyersolajkészletet nem használják felelőtlenül. A decemberi szállításhoz szükséges 15 millió hordó lehívásának bejelentésével egy időben Joe Biden kiemelte a tartalékhordók feltöltésének fontosságát – magyarázta a tisztségviselő.

Rovatok