Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadásként kezeli Magyarország, ha valaki megtámadja a Török Áramlatot

2022. október 19., szerda 14:09

Magyarországgal szembeni terrortámadásnak tekinti a kormány, ha valami történik a Török Áramlattal – fogalmazott az Index kérdésére Orbán Balázs miniszterelnöki politikai tanácsadó, aki nyilatkozatában azt is elárulta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel korábbi német szövetségi kancellár múlt héten hosszasan nosztalgiázott.

„A Kárpát-medence önálló gazdasági egység (ebbe nyolc ország tartozik bele: Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria – a szerk.), amelynek ki kell aknáznia a lehetőségeit” – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke az intézmény K8 – gazdasági pezsgés a Kárpát-medencében című keddi konferenciáján. 

A Kárpát-medence önálló gazdasági egységet képez, ez a természeti adottság pedig együttműködésre késztet minket. Ezt már korábbi gondolkodók is kiemelték, tehát a feladat nem olyan bonyolult, egyszerűen követni kell a régiek iránymutatását

– fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója, aki úgy folytatta, hogy a nyitóbeszédére készülve a szakirodalomban azt találta, hogy a Harvard Egyetem kutatása szerint a Kárpát-medence és a skandináv országok adottságai között sok a hasonlóság. Ugyanakkor hiába állnak rendelkezésre a források, azokat termőre is kell fordítani, ez pedig a térség feladata lenne, nem pedig más, külső országoké – tette hozzá. 

A kuratórium elnöke megjegyezte: nemzetstratégiai cél, hogy a térségben gazdasági együttműködések jöjjenek létre. Az MCC is törekszik a Kárpát-medencei lábának megerősítésére. „Egy olyan korszak küszöbén állunk, ahol az erőteljes gazdasági növekedés a tudásra, az innovációra, az új megoldásokra épül” – hangsúlyozta. 

V4-ek helyett K8

„A V4-es együttműködés terhelt, mivel azok a pártok, amelyek ezt az együttműködési formát támogatják, a csoporton belül ellenzékben vannak” – jelezte Orbán Balázs az Indexnek adott nyilatkozatában. Szerinte a szövetséget nem kell lecserélni, de ezzel párhuzamosan nagy jövőt jósol a K8-as együttműködésnek is. 

Használni kell azt a természetes keretrendszert, amelyet a Kárpát-medence teremt. A szerb kormánnyal való együttműködés az elmúlt 12 év legnagyobb eredménye, és ez stratégiailag fontos is számunkra. Most az a feladat, hogy ezeket az együttműködéseket mind több területen elmélyítsük. Azt látjuk, hogy az osztrákok is nagyon hasonlóan gondolkodnak több szakterületen

– fogalmazott Orbán Balázs, aki hozzátette: az országok nehéz idők elé néznek, ám minden recesszió egyben versenyt is jelent. Ebben a magyar kormány regionális kivétel szeretne lenni egy recessziós európai környezetben. Legfőbb céljai között az energiabiztonság garantálása is ott van, a rezsicsökkentés és a családtámogatások fenntartása mellett – fűzte hozzá a politikus. 

Fontos a kritikus infrastruktúrák védelme

Orbán Balázs szerint a jelenlegi globális kihívások, különösen az orosz–ukrán háború közepette kiemelten kell kezelni a kritikus infrastruktúrák védelmét, amihez szerinte nemzetközi együttműködésre van szükség. Ezt támasztják alá az Északi Áramlatot ért támadások is, amelyek rávilágítottak arra, hogy elengedhetetlen a vezetékek védelmének biztosítása. Ha a Török Áramlattal történik valami, az az egész régiós gazdaságot tönkreteheti. Ahogy azt korábban a miniszterelnök kiemelte, a politikai igazgató is hangsúlyozta:

a kormány az országgal szembeni terrortámadásnak tekinti, ha valaki megtámadja a Török Áramlatot.

Kitért arra is, hogy a kelet–nyugati irányú kereskedelmi szállítási útvonalak hosszú időre befagytak, és az észak–déli irányokra terelődnek majd át, amiben fontos szerep hárulhat a Belgrád–Budapest vasútvonalra.

Nosztalgiáztak a volt kancellárral

A miniszterelnöki politikai tanácsadó kifejtette a véleményét az Indexnek a magyar ellenzéki képviselők és Olaf Scholz német kancellár találkozóiról. 

Azt gondoljuk, hogy a német kancellár és a magyar baloldal sem tagadta meg önmagát. Mindenki hozta a legkevésbé jó formáját. A német kancellár esetében az volt a helyzet, hogy nem a kancellária, hanem az SPD pártnak az európai parlamentbe küldött vezetője mondott vállalhatatlan dolgokat Magyarországról. Mi ezeket a nyilatkozatokat mindig is a hivatalos német álláspontnak tekintettük. De annak ellenére hogy a politikai véleményünk több kérdésben nem azonos, az államközi kapcsolatainkat erősíteni kell

– reagált a politikus, aki szerint „a magyar baloldal azért hozta a szokásos formáját, mert láthatóan európai kampányt indítottak annak érdekében, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat, ezzel büntetve az országot”. 

kérdésünkre, hogy Orbán Viktor miről egyeztetett Angela Merkellel, a korábbi német kancellárral múlt heti németországi találkozójukon, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott, „nosztalgiáztak”.

„Elég sokat dolgoztak közösen, és Orbán Viktor volt az, aki – noha rengeteg vitájuk volt – korábban hosszú éveken keresztül, a nyilvánosság előtt bevallottan megpróbálta Merkelt rábeszélni, hogy ne vonuljon vissza. Nem feltétlenül azért, mert mindenben egyetértettek volna, hanem mert nyilvánvaló volt, hogy a német kancellár távozása esetén hatalmi vákuum fog kialakulni. Sajnos ez be is következett” – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok