Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárd forinttal nőhet jövőre a debreceni energiaszámla

2022. október 20., csütörtök 16:02

A kiadások csökkentésére ezért intézkedéscsomagot dolgozott ki az önkormányzat, amivel 4,2 milliárd forintra mérséklik az energetikai pluszkiadásokat a jövő évben.

A jelenlegi árakon számolva csaknem nettó tízmilliárd forinttal nő jövőre Debrecenben az önkormányzati intézmények, nonprofit szervezetek energiaszámlája, ezért intézkedéscsomagot dolgoztak ki a kiadások csökkentésére – jelentette be a város kormánypárti polgármestere egy sajtótájékoztatón.

Papp László elmondta: a bevezetendő intézkedésekkel 4,2 milliárd forintra mérséklik az energetikai pluszkiadásokat 2023-ban. Első lépésként kétmilliárdos megtakarítási csomagot terjesztenek a közgyűlés elé októberben, ez a november elsejétől a jövő év április 15-ig terjedő időszakra vonatkozik.

Három területet nem érintenek az intézkedések: a bölcsődék, az óvodák és a bentlakásos szociális intézmények működését.

A takarékossági intézkedések vezérelve, hogy a szükséges és elégséges szolgáltatásokat a városban minden körülmények között biztosítani kell – hangsúlyozta a városvezető. A nappali ellátást biztosító szociális ellátóhelyek beköltöznek a városi család- és gyermekjóléti központba, a Pallagi úti idősotthonban pedig vizsgálják a távfűtésről termálfűtésre való áttérés műszaki megoldását.

Az elmúlt években 14 háziorvosi rendelő energetikai korszerűsítése történt meg, ahol nem volt ilyen, azokat átköltöztetik.

Az iskolai tanuszodák október végén bezárnak, és várhatóan ebben a tanévben már nem nyitnak ki, a városi sportuszoda december 15-ig csökkentett üzemmódban működik, utána bezárják.

Áprilisig a Főnix csarnok is bezár

Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban nem lesz távfűtés, a mérkőzések előtt légbefúvással biztosítják a meccs idejére a megfelelő hőmérsékletet, a jégcsarnok működtetésére december végéig van fedezet, a Főnix csarnokban január elseje és április 15-e között üzemszünet lesz.

A piacok alacsonyabb hőmérséklettel és rövidített nyitvatartással működhetnek. A szökőkutakat, a ködszínházat csak a nyári hónapokban működtetik jövőre, de a legnagyobb energiafelhasználó, az Egyetem téri szökőkút 2023-ban egyáltalán nem fog üzemelni, és lekapcsolják a középületek világítását is.

A karácsonyi vásárt kisebb területen, de megtartják, díszkivilágítás csak a belvárosi sétálóövezetben lesz, a Nagytemplom előtti kis jégpályát megnyitják majd, de a Nagyerdei Stadionnál a nagyobb jégpálya nem fog üzemelni.

Sokszorosára emelkedő energiaárak

Ha a helyzet nem változik, az intézkedéscsomagot jövő év végéig meghosszabbítják, ami további több mint kétmilliárdos megtakarítás jelent. 2021-ben mintegy 1,3 milliárd forint volt Debrecen áramfelhasználása, 2023-ban várhatóan csaknem több mint négymilliárd forint lesz. Távhőre 2021-ben 512 millió forintot költöttek, jövőre ez az összeg csaknem négymilliárdra emelkedik, míg a gázszámla 159 millióról 1,7 milliárdra nő.

A polgármester emlékeztetett: Debrecen az idén négymilliárd, jövőre már ötmilliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet a kormánynak, amit jó volna, ha ebben a helyzetben elengednének vagy mérsékelnének. „Erről egyeztetünk a kormányzattal” – mondta Papp László.

Rovatok