Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország ki akar maradni az európai gazdasági recesszióból

2022. október 21., péntek 16:55

Magyarország célja, hogy kimaradjon az ukrajnai háború okozta európai gazdasági recesszióból, ehhez pedig most is a korábbi válságokra adott nemzeti válaszra van szükség – jelentette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Somogyszobon.

A Claessens-cégcsoport érdekeltségébe tartozó Agro-Build Kft. beruházásának átadóünnepségén vett részt pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki beszédében leszögezte: Magyarországnak az elmúlt tizenkét évben számos válsággal kellett megküzdenie, és ezekben az volt a közös, hogy az ország mindig erősebben jött ki a válságokból, mint ahogy belement.

Ez úgy lehetséges, hogy minden egyes esetben magyar érdekekre épülő, speciálisan magyar választ adtunk

– jegyezte meg a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a jelenlegi háborús helyzetben a kormány egy „speciális magyar választ” ad, amellyel minden erejével azon van, hogy garantálja Magyarország biztonságát és a háborúból való kimaradását.

A magyar diplomácia vezetője úgy látja, a háború új világgazdasági realitást hoz el, az európai kontinens gazdasága ráadásul komoly recesszió irányába halad, amiből Magyarország is ki akar maradni.

Ehhez a már jól ismert nemzeti válaszra van szükség. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy amíg újabb és újabb beruházások végrehajtásához segítjük hozzá a magyarországi vállalatokat, addig ki tudunk maradni a recesszióból

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Politikai, fizikai és energiaellátási biztonság

A tárcavezető pénteken a Tamás-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházásának bővítésén is részt vett, ahol elmondta: a kormány az elkövetkezendő időkben is arra fog koncentrálni, hogy minél több beruházás jöjjön Magyarországra, ezzel növekedési pályán tartva a gazdaságot.

Ehhez politikai, fizikai és energiaellátási biztonságra van szükség, amit európai összevetésben Magyarország egyedülálló módon tud garantálni – tette hozzá Szijjártó Péter.

A Tamási-Hús Kft. kapacitásbővítő beruházásával kapcsolatban elmondta: a kormány nagyra becsüli azokat a beruházásokat, amelyek a magyar élelmiszeripar technológiai színvonalát emelik, és a Gierlinger Holding beruházása Tamásiban is ebbe a kategóriába esik.

Rovatok