Index Vakbarát Hírportál

Kijöttek az adatok, sorra menekülnek a fiatalok a közegészségügytől

2022. október 22., szombat 10:06

Leginkább a fiatalok kopnak ki a közellátásból – derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból, amiben hozzáteszik, hogy legkevésbé a 60 évnél idősebbek mennek magánorvoshoz, tehát ők stabil páciensei maradnak a közfinanszírozott szolgáltatóknak.

A finanszírozó a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) minapi konferenciáján mutatott be először adatokat a magánegészségügyben ellátottakról – amiről a Népszava számolt be. 

Az adatfelvétel úgy történt, hogy valamennyi orvosnak, aki tb-támogatással írhat vényt, a NEAK adatbázisában ellenőriznie kell, hogy páciensének tajszáma érvényes-e. A biztosító ezekből a tajszám-lekérdezésekből kigyűjtötte, hogy az év első nyolc hónapjában a vényt felíró orvosok közül ki melyik státuszában és hányszor ellenőrizte betege jogosultságát.

Ennek értelmében a magánellátók 480 ezer emberről, míg a közszolgálató orvosok 7 millió esetben kérdeztek. A fizetős szolgáltatók főként 20 és 50 éveseknek írtak gyógyszert. A NEAK osztályvezetője azt valószínűsítette, hogy az utóbbiaknak van a munkaviszonyhoz kapcsolódó egészségpénztári, illetve kiegészítő biztosítása is.

Adatokból az látszik, hogy tízezer lakosonként 432-en fordultak magánorvoshoz. A legnagyobb igénybevétel az egyetemi központokat működtető nagyvárosokban, továbbá a nyugati országszélen, a Balaton környékén, valamint Tolna, Csongrád-Csanád és Békés megyében volt.

Ám kizárólag csak magánorvoshoz járó pácienst mindössze huszonhatot találtak tízezer lakosonként, ugyanakkor Budapesten a számuk 47 volt.

Fiatalok már meg sem jelennek

Az adatok kiértékelése során az is kiderült, hogy a fizetős kezelést választók 70 százaléka csak egyszer jelent meg a szolgáltatónál. Míg a közellátást ugyanazzal a tajszámmal többször keresték fel a betegek, és közel húsz százalékuk ezalatt a nyolc hónap alatt több mint hússzor járt az orvosnál. A NEAK szerint a rosszabb egészségi állapotúak inkább a közfinanszírozott rendszerben kapnak ellátást.

Meglepő eredménye az elemzésnek, hogy a hagyományosan magánorvosi területek mellett újabbak – a szemészet, a bőrgyógyászat, illetve a fül-orr-gégészet - forgalma is erősödött. Ez utóbbi három területen évek óta, folyamatosan csökken az ellátottak száma az állami szolgáltatóknál.

A fiatalabbak már nem is nagyon jelennek meg a közellátásban, viszont az idősebbek tartják magukat, ők nem tudnak vagy nem is akarnak a magánszektorban szolgáltatást kérni.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok