Index Vakbarát Hírportál

Belenyúl a kormány egy újabb energiaforrásba

2022. október 22., szombat 09:12

A magyar energiapolitika szuverenitásának megőrzésére és egyben az elhúzódó energiaválság hatékony kezelésére a jövő tiszta energiaforrásainak hasznosítása lehet a megoldás. A megbízható és megfizethető energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából, ezért a kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését – áll a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombati közleményében. Orbán Viktor miniszterelnök már aláírta az erre vonatkozó Kormányhatározatot.

A TIM közleményében Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke kiemelte: „Magyarország az európai átlagnál kedvezőbb geotermikus adottságokkal rendelkezik. A geotermiában rejlő energetikai potenciál viszont nem magától értetődő, valamennyi szereplőnek tennie kell érte, hogy ez hasznosuljon, ezért paradigmaváltásra van szükség.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága az ösztönző jogszabályi és a vonzó befektetői környezet kialakításával, illetve az előremutató földtani kutatási adatok biztosításával járul hozzá az ország önfenntartásához”.

Mintegy 20 milliárd euró beruházás

A közel 160 éves földtani és bányászati tudás birtokában a Hatóság felügyelni és ösztönözni tudja a magyar föld ásványi és energetikai kincseinek hasznosítását, a bányafelügyelet által pedig a hatósági engedélyezések és ellenőrzések is egy kézben összpontosulhatnak.

A kormány az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki, ami az évtized végéig összesen 16 milliárd euró beruházást jelent. Ebben többek között szerepel a geotermia is, hiszen környezetbarát, alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, míg az egyéb megújuló energiaforrásokkal szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható az energiatermelésre

– emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A termálvizes kapacitások minél szélesebb körű hasznosítása érdekében ugyanakkor egyszerűsíteni és egységesíteni szükséges a geotermikus energiahasznosításra vonatkozó eljárásrendet

– emeli ki az MTI-nek elküldött közleményében a szaktárca, amelyben kitérnek arra, hogy ez igaz a kutatás, az engedélyezési eljárások és a hatósági felügyelet területeire.

A kormány döntése értelmében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Technológiai és Ipari Minisztérium javaslatot készít a geotermikus energiahasznosításra irányuló jogszabályi környezet kialakításáról, illetve a fejlesztések és beruházások ösztönzésének lehetőségeiről.

Egy komplex kutatási program kidolgozásával és megvalósításával a hatóság hozzájárul a magas beruházási igénnyel és a jelentős földtani kockázattal jellemezhető beruházások költségeinek csökkentéséhez – derült ki a TIM sajtóközleményéből.

Orbán Viktor már jóváhagyta

Ezzel egy időben, péntek este a Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával már meg is jelent erről a rendelet.  A közlönyben úgy fogalmaznak, hogy „a kormány egyetért azzal, hogy a geotermikus energia kinyerésére és energetikai célú hasznosítására irányuló tevékenységekkel kapcsolatos engedélyezési, felügyeleti hatásköröket egységesen a bányafelügyelet lássa el, az eljárások egyszerűsítésével”. 

A kormány emellett egyetért azzal is, hogy szükséges felülvizsgálni a  geotermikus energiahasznosítás szabályozási környezetét, különös figyelemmel a beruházások gyorsabb, szakmailag megalapozott előkészítését biztosító hasznosítási modell kidolgozására. 

A miniszterelnök felkérte a technológiai és ipari minisztert, hogy gondoskodjon ezeknek a végrehajtása érdekében szükséges jogszabályok előkészítéséről és a Kormány részére történő benyújtásáról a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének bevonásával, valamint a  belügyminiszter és az agrárminiszter közreműködésével. Orbán Viktor ezzel kapcsolatosan a határidőt 2022. november 30-ára jelölte ki. 

(Borítókép: Geotermikus kaszkádrendszer termálkútja Csongrádon 2012-ben. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

Rovatok