Index Vakbarát Hírportál

A recesszió felé vágtat az eurózóna

2022. október 24., hétfő 13:50

Októberben a vártnál nagyobb csökkenéssel, 2020 májusa óta a leggyengébb teljesítményt mutatta az euróövezeti feldolgozóipar a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes adatai alapján.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI 46,6 pontra csökkent az előző havi 48,4 pontról, és elmaradt a 47,8 pontos elemzői várakozásoktól. Az üzleti tevékenység az euróövezetben csaknem két éve a legnagyobb mértékű visszaesést szenvedte el, ami tovább erősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint az unió recesszióba kerül az emelkedő árak és a feldolgozóipari és szolgáltató vállalatok termelésének zuhanása miatt – írja a Financial Times.

Az euróövezet gazdasági teljesítményét jobban tükröző, a feldolgozóipar mellett a szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit euróövezeti beszerzésimenedzser-index az előzetes adatok szerint októberben a negyedik egymást követő hónapban zárt az 50 pontos küszöbérték alatt. Az index 47,1 pontra esett a szeptemberi 48,1 pont után, míg elemzők 47,5 pontot vártak – a BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

A világjárvány alatti lezárásokat leszámítva a mostani érték 2013 áprilisa óta a legalacsonyabb.

A feldolgozóipar kibocsátása az ötödik egymást követő hónapban zsugorodott. A legmeredekebb visszaesést az energiaintenzív iparágakban, a vegyiparban és a műanyagiparban mérték. A szolgáltatási ágazatot lefedő PMI-index augusztus óta az 50 pontos tartomány alatt van. Októberben a mutató 20 havi mélypontra, 48,2 pontra süllyedt a szeptemberi 48,8 pontról.

Egyre nagyobb bajban vannak a németek

Az euróövezeten belül a kompozit index csökkenése Németországban volt a legnagyobb, a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban egyaránt meredek és gyorsuló ütemű zsugorodást állapítottak meg.

A 44,1 pontos mutató 2020 májusa óta, illetve a pandémiás időszaktól eltekintve 2009 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

Az inflációsnyomás, az emelkedő jegybanki kamatlábak és a recessziós félelmek miatti növekvő bizonytalanság a vásárlók körében mind-mind a kereslet visszafogását okozta.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva elmondta: a kereslet meredek csökkenése tovább erősíti a recessziós várakozásokat az euróövezetben a negyedik negyedévben. Az emelkedő energia- és személyi kiadások, valamint a gyenge euró miatt továbbra is erős marad az árnyomás, amely a növekvő recessziós kockázatok ellenére tovább erősítheti az Európai Központi Bank törekvését a monetáris kondíciók szigorításában – tette hozzá az MTI összefoglalója alapján.

(Borítókép: Krisztian Bocsi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok