Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elárulta, mitől függ Európa szenvedése

2022. október 24., hétfő 13:12

Szankciók és ársapkák helyett új források bevonására, új szállítási útvonalak építésére lenne szükség az európai energiaellátási válság megoldásához, ezért támogatni kellene a ciprusi partok közelében felfedezett földgázmezők mielőbbi kitermelését is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nicosiában.

A tárcavezető a ciprusi kollégájával, Joannisz Kaszulidesszel közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy napjainkban Európa nagy kihívásokkal néz szembe, az ukrajnai háborúra válaszul hozott, „kudarcos” büntetőintézkedések ráadásul még nehezebbé teszik a helyzetet. A miniszter szerint az egyik legsúlyosabb problémát az energiaválság jelenti, és ezt minden olyan lépés csak tovább súlyosbítja, amely csökkenti a kontinens piacán elérhető földgáz mennyiségét.

Szijjártó Péter szerint ez senkit nem érhet váratlanul, ugyanis közgazdaságtudományi alapvetés, hogy a kínálat szűkülése az árak emelkedésével jár.

Úgy véli, ezért az Európai Bizottságnak inkább a források bővítésén kellene dolgoznia. „Szankciók és ársapkák helyett újabb források bevonására, új szállítási útvonalak építésére van szükség, és ezen a téren Ciprus komoly lehetőséget jelenthet Európa számára” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a közösségnek ezért fontos lenne kitalálnia, hogyan segítheti elő a kitermelés minél hamarabbi megkezdését és egy gázvezeték megépítését a szigetországból. A fegyveres konfliktus negatív hatásai rendkívül súlyosan és közvetlenül érezhetők az Ukrajnával szomszédos Magyarországon.

Minél tovább tart a háború, annál rosszabb

A tárcavezető kitért az inflációra és a magas energiaárakra, és kiemelte, hogy Magyarország mielőbb békét szeretne, ezért régóta hangoztatja a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát. Ezzel kapcsolatban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az európai uniós külügyi tanács ülésein az elmúlt hónapokban egyfajta „háborús retorika” uralkodott el, ami „még távolabb visz a béke reményétől”.

Minél tovább tart a háború, Európa annál jobban fog szenvedni, annál többet fog veszíteni. Néha olyan érzésem van, hogy csak néhányan állunk józanul a kérdéshez

– emelte ki a miniszter, és erre hozta fel példaként a ciprusi vezetést is. A miniszter végezetül a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, és arról számolt be, hogy 70 százalékkal nőtt a magyar turisták száma Cipruson a koronavírus-járvány kirobbanását megelőző évhez képest – derült ki az MTI beszámolójából.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter [b] és Joánnisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Nicosiában 2022. október 24-én. Fotó: MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz)

Rovatok