Index Vakbarát Hírportál

Közel ötmilliárd forintos kutatás-fejlesztési projektet zárt le a Richter Gedeon gyógyszergyártó

2022. november 2., szerda 14:46

A Richter Gedeon Nyrt. új molekuláris biológiai laboratóriumot épített fel és rendezett be debreceni telephelyén. A beruházás egy többéves, részben uniós forrásból megvalósult, 4,83 milliárd forintos kutatási-fejlesztési (K+F) projekt része volt, amely a biotechnológiai gyógyszerfejlesztést segíti – közölte a budapesti tőzsdén jegyzett gyógyszercég az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK) konzorciális együttműködésben megvalósult kutatás célja olyan K+F technológiák kifejlesztése volt, amelyek hozzájárulnak a gyógyszergyártó biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerei hatásmechanizmusának, illetve a mellékhatások kialakulásának megértéséhez.

A projekt keretében a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások a gyógyszeripar élvonalához kapcsolódnak, a fejlesztések a modern gyógyszerkutatás eszköztárát (nanotechnológia, proteomika, foldamerkémia) alkalmazzák – írták.

A Richter közleménye szerint az SZTE Orvosi Vegytani Intézetének és az SZBK Biofizikai és Genetikai Intézeteinek közreműködésével előrelépést sikerült elérni egy olyan, peptidalapú, célzott hordozó kifejlesztésében, amellyel sikerül a biológiai hatóanyagot a sejtbe juttatni.

A nanohordozó rendszerek és ezek új technológiáinak fejlesztése, gyógyszerek új indikációs területeinek keresése és a fehérjék sejtbe juttatása terén elért új eredmények a jövő gyógyszereinek kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá – közölték.

Az együttműködés keretében kidolgozott, természetes alapanyagokból készült nőgyógyászati termékcsalád jövőbeni továbbfejlesztése ebben a termékkategóriában hiánypótlónak számít – tették hozzá.

A 4,830 milliárd forint összköltségű projekt a Széchenyi 2020 programban valósult meg 2,840 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból. A Richter 1,990 milliárd forint támogatás mellett 1,837 milliárd saját forrással vett részt a projektben, a két konzorciumi partner, a Szegedi Tudományegyetem 731,2 millió forint, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 267,9 millió forint támogatást kapott.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszergyártó, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki.

A 2021 végén 4,4 milliárd euró tőzsdei értékű cég adózott eredménye tavaly 33,1 százalékkal, 141,180 milliárd forintra emelkedett, az árbevétele 630,595 milliárd forint volt, amely 11,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

Rovatok