Index Vakbarát Hírportál

Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központja lehet

2022. november 5., szombat 18:21

A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban és a kutatás-fejlesztésben is – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására tett látogatást szombaton délelőtt Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Magyarország legkiválóbb kutatás-fejlesztési infrastruktúrájánál, Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályájánál Zalaegerszegen.

Palkovics László elmondta: ez nemcsak járműipari tesztpálya, hanem a világ egyik leginkább fejlődő innovációs ökoszisztémája is. A kormány célkitűzése az volt, hogy a tesztpályával a magyar autóipar működését támogassák, azonban a tesztpálya más technikai területeket is vonzani kezdett.

Megjelentek egyetemek, kutatók egyaránt. Két nemzetközi cég már építi a saját kutatóintézetét, és itt épül a Rheinmetall új gyára is

– tájékoztatott a tárcavezető.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra, hogy a haderőfejlesztés nagyon fontos része az eszközök köré épülő tudás. A Rheinmetall leendő harcjárműgyár-épülete előtt hozzátette, hogy kiemelt jelentőségűek a haderőfejlesztésben a zalazone-os tapasztalatok, az itteni tudás és technológia.

A nemzetközi piacra is kiléphetnek

Csák János azt emelte ki, hogy Zalaegerszegen létrejött egy olyan innovációs környezet, ahol egyetemek, magáncégek, állami fejlesztők és kutatóintézetek működnek együtt. Hangsúlyozta: az újításokból, kutatási eredményekből létrejöhetnek vagy fejlődhetnek olyan magyar cégek, amelyek ki tudnak lépni a nemzetközi piacra is, vagy itthon beszállítóként az autóiparban és más iparágakban nagyobb szerepre tudnak szert tenni.

A háború és a szankciók miatt Európát a recesszió fenyegeti, ezért még az eddigieknél is fontosabb, hogy megfelelő védelmi ipari gazdaságpolitikát kövessünk, de mindaz, ami itt Zalaegerszegen történik, bizonyítja, hogy jó úton járunk

– áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Harcjárműveket gyártanak 2024-től Magyarországon

Az Index is beszámolt róla, hogy Magyarországra települ a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall hadipari és járműipari cég egyik leányvállalata, amely 2024-től Lynx harci járműveket gyárt majd.

Három magyar zászlóaljt akarnak felszerelni ezzel a típusú harcjárművel.

ÖSSZESEN KÉTSZÁZAT GYÁRTANAK BELŐLE, AZ ELŐÁLLÍTÁS ITTHON TÖRTÉNIK MAJD.

Eleinte csak Magyarországon használják majd a Lynxeket, melyekből a tervek szerint később külföldre is gyártanak.

Rovatok