Index Vakbarát Hírportál

Csatlakozott a 4iG az O-RAN Szövetséghez

2022. november 7., hétfő 10:59

Teljes jogú tagként csatlakozott az O-RAN Alliance szervezetéhez Magyarország vezető informatikai rendszerintegrátor vállalata, a 4iG Nyrt. A budapesti székhelyű cég ezáltal jelentős előnnyel léphet be az O-RAN által megcélzott piacokra – olvasható a szerkesztőségünknek küldött közleményben.

A 2018-ban alapított O-RAN (Open Radio Access Network) Szövetség célja, hogy a rádiós távközlési rendszereket hatékonyabbá tegye egy szabadon elérhető, nyílt fejlesztői platform kialakításával. Az Open-RAN kezdeményezés megnyitja és átjárhatóvá teszi a rádiós távközlési hálózat piacát, ezzel üzleti lehetőséget teremtve a 4iG számára. 

A közlemény szerint a rádiós átviteli rendszerek piacát jelenleg a nagy gyártók szűk csoportja uralja. Az O-RAN kezdeményezés erre az eddig zárt piacra nyújt belépési lehetőséget. A globális szövetség legfontosabb célkitűzése, hogy az eddigi gyártóktól független vállalatok és szervezetek, akár egyetemek is fejlesszenek rádiós hálózati infrastruktúra-elemeket, szoftvereket, illetve egyedi alkalmazásokat az átviteli rendszerekhez, ezáltal nemcsak a verseny erősödne, hanem a megoldások hatékonysága is javulhatna.

Nyilvánvaló lehetőségként tekintünk az informatika és a telekommunikáció technológiai közeledésére. A 4iG növekedési stratégiájának meghatározó eleme az IT-Telco konvergencia, amely a vállalatcsoport egészének jövedelmező távlatokat nyit. Az O-RAN kezdeményezése technológiai ernyőt képez a 4iG képességei fölé, mivel ez a nyílt innovációs tér és a közös tudásbázis mindhárom, az informatikai, a telekommunikációs és a védelmi üzletágunkban együtt, de külön-külön is alkalmazható és felhasználható

– fogalmazott Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója.

A mobiltelefonos adatforgalom folyamatos növekedése miatt a telekommunikációs hálózatok, illetve támogató infrastruktúrák fejlesztése elkerülhetetlen, de az 5G bevezetésének alapfeltétele is egyben. Az O-RAN lehetővé teszi az üzemeltetők és mobilszolgáltatók számára a meglévő vagy új hálózati elemek, rendszerek egyedi igényekhez igazítását. A szoftverközpontú megközelítés elősegíti a beszállítói kiszolgáltatottság, valamint a költségek csökkentését, illetve a működési, az energia- és a költséghatékonyság növelését.

Az O-RAN egy olyan szoftverközpontú megközelítés, amelyben a gyártók szolgáltatósemleges eszközöket szállítanak a rendszerek üzemeltetőinek, a közös, nyílt platform pedig hozzáférést biztosít bármilyen független fejlesztéshez – áll a közleményben.

Rovatok