Index Vakbarát Hírportál

Ekkor dönthet az EU a Magyarországnak járó helyreállítási alapról

2022. november 7., hétfő 16:18

Az Európai Unió végrehajtó testülete még ebben a hónapban, pontosabban november 22-én kulcsfontosságú ülést tervez, amelyen eldől, hogy Magyarország képes lesz-e tartani az év végi határidőt, hogy hozzáférjen a helyreállítási forrásokhoz.

Az Európai Bizottság a november 22-i ülést kulcsfontosságúnak tekinti a Covid–19 helyreállítási terv elfogadására Magyarország számára – tudta meg a Bloomberg. Magyarország az egyetlen a 27 uniós tagállam közül, amely még nem tudott megegyezni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alappal (RRF) kapcsolatban, igaz, Lengyelország, Svédország és Bulgária – a megállapodás ellenére – sem kapta még meg a neki járó összeget.

A Bloombergnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő uniós tisztviselők szerint a helyreállítási alapról legkésőbb december 19-ig döntenie kell a bizottságnak, hogy Magyarország ne veszítse el az 5,8 milliárd eurós támogatás hetven százalékát. A hazánknak járó 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáshoz tartozik egy 9,7 milliárd eurós kedvezményes hitelkeret is. Ezek lehívására csak akkor lesz lehetőség, ha az Európai Bizottság elfogadja Magyarország helyreállítási tervét.

Magyarországnak három területen van vitája az unióval:

Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter az Indexnek adott interjúban beszélt az uniós pénzekről és a tárgyalásokról. A helyreállítási terv sikere érdekében a magyar kormány 17 vállalást tett az EU felé, ezeket itt részleteztük, de korábban itt is írtunk róluk.

(Borítókép: Leon Neal / Getty Images)

Rovatok