Index Vakbarát Hírportál

Első tízben a magyar adórendszer versenyképessége

2022. november 8., kedd 14:05

Magyarország hat helyet javítva a hetedik helyen végzett az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában 38 ország között – derült ki az EY közleményéből.

Az egyik legnagyobb könyvvizsgáló vállalat szerint Magyarország megelőzte Németországot, Ausztriát és az Egyesült Államokat. A visegrádi négyek közül csak Csehország került elénk a listán az ötödik helyével. 

A 2022-es adóversenyt Észtország vezeti, Lettország és Új-Zéland követi a dobogón, a listát Portugália és Olaszország zárja Franciaország előtt.

A tanulmány kiemeli: Magyarország legnagyobb erőssége az OECD-országok között a legalacsonyabbnak számító társasági adó, illetve a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat is az átlagosnál jobbnak értékelték. A magyar adórendszer versenyképessége szempontjából erősségként értékelték a 15 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót is.

A hátrányok között a jelentés az OECD-országokban legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsot emelte ki.

Heinczinger Róbert, az EY adópartnere a felmérés eredményeit értékelve úgy fogalmazott, hogy a magyar adórendszer versenyképességének javulása tovább növeli az ország tőkevonzó képességet és a beruházásokat, és az adóadminisztráció jövő évi várható csökkenésével tovább erősödhet Magyarország pozíciója. Az EY adó-versenyképességi index több mint negyven változót vesz figyelembe öt kategóriában: társasági adók, egyéni adók, fogyasztási adók, vagyonadók és nemzetközi adózási szabályok – számolt be az MTI.

Rovatok