Index Vakbarát Hírportál

Virágzik a feketeturizmus – vagy nagyon nagy csődhullám jön

2022. november 8., kedd 08:52

Mindenki tudja, hogy létezik ez a jelenség, de a hatóságok úgy csinálnak, mintha nem látnák – fogalmazott Daragus Attila idegenforgalmi vállalkozó, az Antrec faluturisztikai szervezet országos alelnöke a Romániában tapasztalható feketeturizmusról.

Székelyföldön kifejezetten jó szezont zárt a nyári idegenforgalmi szezon. Számos üdülőhelyen a látogatók száma a 2019-es – járvány előtti – értéket is meghaladta. Ennek ellenére, a szálláshelyek kihasználtsága egy sor turisztikai településen gyanúsan alacsony volt – számolt be erről a Maszol. 

A borszéki szállásadók a három nyári hónapra 5207 vendégéjszakát jelentettek le, derült ki az adatokból, ugyanakkor a vizsgált időszakban 3313 látogató szállt meg a Hargita megyei kisvárosban. Így a vendégéjszakák száma átlagban 1,57 volt. Tehát majdnem minden második látogató töltött el egy éjszakánál többet Borszéken, azok is mindössze két napot.

A valóságban feltehetően bőven 50 százalék fölött volt az egyéjszakás látogatók aránya

– a piacot ismerő forrás szerint, hiszen Borszéken tavaly 605 ággyal rendelkeztek a hivatalos szálláshelyek, ami minimális mértékben változhatott az idei évben. Ennek ellenére, a turisztikai vállalkozók 2022 júliusára és júniusára csupán 7347-es havi vendégfogadási kapacitást jelentettek le, ami napi bontásban 237 ágyat jelent. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy ha ez igaz lenne, akkor a csúcsszezonban a meglévő ágyaknak csak nagyjából a 40 százalékát bocsátanák a turisták rendelkezésére a helyi vállalkozók.

Ha valósnak fogadjuk is el a havi 7347-es vendéglátási kapacitást, a teljes nyári szezonra 23,8 százalékos kihasználtságot kapunk.

Elég hihetetlennek tűnik, hogy 23,8 százalékos kihasználtság mellett működjen egy panzió. Amennyiben a meglevő ágyak számához viszonyítjuk a vendégéjszakák számát, akkor a kihasználtsági mutató mindössze 9,35 százalékos.

40 százalék a minimum

„A nyereséges működéshez szezonban legalább 40 százalékos kihasználtság kell. Ez csak a minősített szálláshelyekre érvényes, mert sokan vannak, akik sumákolnak” – nyilatkozta a Maszolnak Daragus Attila idegenforgalmi vállalkozó, az Antrec faluturisztikai szervezet országos alelnöke, aki hozzátette:

Mindenki tudja, hogy létezik ez a jelenség, de a hatóságok úgy csinálnak, mintha nem látnák. A feketeturizmus ellen senki sem lép fel.

Idegenforgalmi szakemberek szerint a nyereséges működéshez nem a szezonban, hanem éves szinten szükséges a legalább 40 százalékos kihasználtság. Ha igazak az adatok, akkor a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi szállásadók is a csőd szélén állnának, hiszen a számítások szerint 31,7 százalékos kihasználtságot kapunk.

Országos jelenség lehet a feketeturizmus

A lap megvizsgálta az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatait, és ennek értelmében júliusban 48,6 százalékos volt a Konstanca megyei szálláshelyek kihasználtsága, augusztusban pedig 60,2 százalékra nőtt. Ugyanazon időszakban a felkapott Brassó megyében 31,2, valamint 38,1 százalékban teltek meg a szálláshelyek a hivatalos statisztikák szerint, Hargitában pedig 37 és 39,4 százalékban.

A Magyar Turisztikai Ügynökség számításai szerint Magyarországon 2018-ban a szálláshelyek szobakapacitás-kihasználtsága 51,4 százalék volt – ez éves adat és nem a turisztikai szezonra vonatkozik.

(Borítókép: Erdély legnagyobb klasszicista kastélya, a marosnémeti Gyulay-kastély 2022. október 21-én. Fotó: Kiss Gábor/MTI)

Rovatok