Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk közel négymilliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket

2022. november 9., szerda 09:23

A Tesla részvényei 46 százalékot zuhantak, ami Musk vagyonának jó részét porlasztotta el. A Forbes szerint azonban még mindig ő a világ leggazdagabb embere közel 200 milliárd dolláros vagyonával.

Elon Musk legalább újabb 3,95 milliárd dollár értékben adott el részvényeket elektromosautó-gyártó cégéből, a Teslából, miután lezárta a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél kedden közzétett bejelentések szerint Musk további 19,5 millió Tesla-részvényt adott el.

Musk csaknem 22 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket 2021-ben, egy olyan évben, amikor a részvény több mint 50 százalékkal ugrott meg. Idén áprilisban több mint 8 milliárd dollár értékben, augusztusban pedig nagyjából 7 milliárd dollár értékben adott el még részvényeket.

Amellett, hogy a Tesla vezérigazgatója milliárdokat ölt saját tőkéjéből a Twitter magánkézbe vételébe, partnerekre, köztük a Binance-részvénybefektetőkre, Ron Baron BAMCO-jára, az Andreessen Horowitzra, a Twitter korábbi vezérigazgatójára, Jack Dorsey-ra és Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Szaúd-arábiai hercegre támaszkodott az üzlet finanszírozásában.

Amint arról az CNBC News korábban beszámolt, Chris Murphy szenátor vizsgálatot kért a Szaúd-Arábia Twitter-részesedésének nemzetbiztonsági vonatkozásaira vonatkozóan Musk magánkézbe kerülő üzletét követően.

Augusztus 9-én Musk közölte a rajongókkal, hogy befejezte a Tesla-részvények eladását egy esetleges Twitter-felvásárlás finanszírozása érdekében. Egy tweetben azt írta: „Abban a remélhetőleg valószínűtlen esetben, ha a Twitter rákényszeríti ezt az üzletet a lezárásra, és néhány tőkepartner nem jön össze, fontos, hogy elkerüljük a Tesla-részvények sürgős eladását.”

Elon Musk, a sztahanovista

Ekkor Musk a bíróságon küzdött a közösségi médiavállalattal, hogy megpróbáljon kiszállni az üzletből, amelynek megvételébe áprilisban beleegyezett. A vásárlás lezárása óta Musk több tucat Tesla-mérnököt vitt át a Twitterre, hogy kódellenőrzéssel és egyéb munkával segítsék őt.

A Nasdaq Composite-hoz képest, amely az év eddigi részében mintegy 33 százalékot esett, a Tesla részvényei 46 százalékot zuhantak, ami Musk vagyonának jó részét porlasztotta el. A Forbes szerint azonban még mindig ő a világ leggazdagabb embere közel 200 milliárd dolláros vagyonával.

Egy múlt heti konferencián Musk azt mondta, hogy „a munkaterhelésem a nem is tudom, heti 78 óráról valószínűleg 120 órára emelkedett”.

Musk, aki egyben a SpaceX vezérigazgatója is, a színpadon azt mondta, hogy „ha a Twittert egyszer jó útra terelik, szerintem sokkal könnyebb lesz kezelni, mint a többi cégét”. Musk nem közölte, hogy ki lesz a Twitter új vezérigazgatója, de azt sugallta, hogy a „Chief Twit” és a cégnél betöltött egyedüli igazgatói szerepe csak ideiglenes.

Rovatok