Index Vakbarát Hírportál

Sokat csökkent az Adidas profitja a Kanye Westtel való szakítás miatt

2022. november 9., szerda 15:20

Jelentős veszteségeket kellett elkönyvelnie az Adidas sportszergyártó cégnek, miután a Grammy-díjas rapper antiszemita megnyilvánulásai miatt felbontotta partnerségi szerződését Kanye Westtel, valamint az Ukrajnában zajló háború miatt befejezte az értékesítést Oroszországban.

A július elejétől szeptember végéig tartó időszakban 352 millió euróra zsugorodott az Adidas adózott eredménye az egy évvel korábbi 984 millió euróról. Ebben szerepet játszott az egyszeri leírások háromszázmillió eurós tétele, amely elsősorban az oroszországi kivonulással függ össze. A világ második legnagyobb sportszergyártója az év eleje óta negyedszer rontotta egész évre vonatkozó kilátásait. A cég azzal számol, hogy éves árbevétele egy-három százalékkal emelkedik árfolyam-ingadozások nélkül, míg korábban négy-hat százalékos növekedést várt. A folytatólagos tevékenységből származó adózott eredménye idén várhatóan 250 millió euró körül alakul az eddig becsült ötszázmillió euró helyett.

A cég szakított Kanye Westtel

A romló előrejelzés részben azzal függ össze, hogy felbontották a partnerségi szerződést Kanye West amerikai rapperrel a közelmúltban tett antiszemita kijelentései és más szélsőséges, gyűlölködő megnyilvánulásai miatt, és az Adidas beszüntette a Westtel együttműködésben létrehozott Yeezy termékek gyártását is.

Az Adidas többször jelezte, hogy nem tűri az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszéd semmilyen formáját, ezért szakított meg minden kapcsolatot a Grammy-díjas rapperrel.

A zenész közelmúltban tett kijelentései és cselekedetei elfogadhatatlanok, gyűlöletkeltők és veszélyesek, valamint sértik a cégnek a sokféleségről és a befogadásról, a kölcsönös tiszteletről és a korrektségről vallott nézeteit

– állt a német sportszergyártó óriáscég októberi közleményében.

Mint arról beszámoltunk, korábban már a Twitter és az Instagram is felfüggesztette Kanye West profilját a zenész antiszemita megjegyzései miatt. Ügynöksége, a CCA is megszakított vele minden kapcsolatot, az MRC film- és tévéstúdió pedig lefújta tervezett dokumentumfilmjét az énekesről. A Balenciaga divatház sem működik már együtt az énekessel. Miután a Twitter és a Facebook felfüggesztette, West bejelentette, hogy megvásárolja a Parler jobboldali közösségi platformot, ahol szabadon terjesztheti nézeteit.

Negyedéves bevételük viszont nőtt

Az Adidas közölte azt is, hogy a folytatólagos tevékenységeiből származó nettó nyeresége 66 millió euróra zuhant az egy évvel korábbi 479 millió euróról. Az üzemi eredmény 16 százalékkal, 564 millió euróra csökkent. A vállalat negyedéves bevétele 11,4 százalékkal 6,41 milliárd euróra nőtt. Az árfolyamváltozások nélkül négy százalékkal emelkedett.

Rovatok