Index Vakbarát Hírportál

Közel 500 vállalat osztozhat a 100 milliárd forinton

2022. november 14., hétfő 11:10

Összesen 100 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Gyármentő Beruházási Hitelprogramot 2023. január elsején az EXIM Magyarország. Az új támogatott hitelprogram célja a szankciók miatt kialakult energiaválság hatásainak kitett magyar termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújulóenergia-termelő beruházásainak rendkívül kedvezményes fix kamatozású hitellel történő finanszírozása.

Közel félezer hazai közép- és nagyvállalat juthat kedvezményes hitelhez a kormány által meghirdetett Gyármentő Beruházási Hitelprogram révén, amelynek forrásai 2023. január elsejével nyílnak meg a jelentkező cégek előtt az EXIM Magyarország finanszírozási konstrukciói révén.

A termelőszférában tevékenykedő hazai vállalatokra szabott program célja, hogy kedvezményes beruházási hitelekkel ösztönözze az energiaválságnak különösen kitett, a magyar export növekedésében kulcsszerepet játszó termelővállalatokat arra, hogy 

megújuló forrásokon alapuló energiatermelési és energiahatékonysági fejlesztésekbe ruházzanak be energiaköltségeik csökkentése és versenyképességük javítása érdekében.

Az EXIM Gyármentő Beruházási Hitelprogramja kiegészíti a november elején elindított Gyármentő Program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását. Ezen kívül olyan – a feltételeknek megfelelő – vállalkozások is élhetnek a hitellehetőséggel, amelyek nem részesülnek vissza nem térítendő támogatásban. Az elérhető maximális hitelösszeg – az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően – meghaladhatja a 2 milliárd forintot.

Zöldenergia-források pörgethetik fel az ipart

A kedvezményes gyármentő hitel célja olyan hazai fejlesztések finanszírozása lesz, ahol a hitelösszeg legalább 50 százalékban megújulóenergia-termelés és/vagy energiahatékonyságot megvalósító beruházások finanszírozását szolgálja.

A beruházáshoz kapcsolódó egyéb – technológiakorszerűsítő vagy kapacitásbővítő – beruházás is finanszírozható lesz, de maximum a teljes hitelösszeg 50 százalékáig.

A hitelprogram keretében olyan magyar nagy- vagy középvállalatok lesznek finanszírozhatók, amelyek devizabelföldi gazdálkodó szervezetnek minősülnek, és tevékenységük a programban meghatározott ágazatok egyikébe tartozik, a válságban való érintettségüket pedig nyilatkozat formájában igazolják. A jelentkezések befogadásának alapja a finanszírozni kívánt beruházási célhoz kapcsolódó tevékenység.

A Gyármentő Beruházási Hitelprogram keretösszege 100 milliárd forint lesz.

A hitelprogramban az energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházások esetében nincs önerő-követelmény, míg a kapacitásnövelő, technológiakorszerűsítő beruházások esetében gépek, berendezések vásárlásakor a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 10 százalékát kell önerőből finanszírozni, egyéb esetben minimum 15 százalékát.

A program keretében felvett hitelek esetén a kamat a teljes futamidő alatt rögzített lesz, mértéke a forinthitelek esetén legfeljebb évi 5 százalék, euróalapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5 százalék lesz az állami támogatásnak köszönhetően.

A hitel közvetlenül az EXIM Magyarországnál vagy azoknál a magyar hitelintézeteknél lesz igényelhető, amelyek részére az EXIM refinanszírozást biztosít.

Rovatok