Index Vakbarát Hírportál

Magyarország egymilliárd euró összegben bocsátott ki zöld kötvényt

2022. november 14., hétfő 19:56

Magyarország egymilliárd euró összegben zöld kötvényt bocsátott ki hétfőn. A 2027. február 22-én lejáró, 4,25 éves futamidejű, 5 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,319 százalék – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.

A közlemény szerint a hozamfelára 2,5 százalék az euró midswap hozam felett, ami 3,221 százalékkal van a referenciának számító 2026. október 9-én lejáró német államkötvény (OBL) hozama felett. Az ÁKK kiemelte: a változékony piaci környezet ellenére a kötvények iránt kiemelkedő, négy és félszeres volt a befektetői érdeklődés.

Varga Mihály pénzügyminiszter hétfői Facebook-posztjában úgy fogalmazott: a több mint négyszeres túljegyzés azt mutatja, a befektetők a szankciós válságban is bíznak a magyar gazdaságban, töretlen a befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt.

Nem volt ez mindig így. 2008-ban a baloldali kormánynak az IMF-et kellett segítségül hívni, mert nem tudta fizetni a lejáró adósságokat, a piac nem volt hajlandó finanszírozni Magyarországot

– fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a bizalom visszanyerését segítette az eredményes adósságkezelés: míg 2010-ben az adósság több mint fele külföldi devizában volt, addig mára ez az arány 25 százalék körüli szintre javult, a külföldiek aránya 65 százalékról egyharmadra csökkent.

Az energiaválsággal a zöld kötvények jelentősége is megnőtt, az így befolyt forrásokat megújuló energiához kapcsolódó beruházásokra, zöld közlekedésre, környezetbarát fejlesztésekre fordítjuk

– írta Varga Mihály.

Az ÁKK közleménye szerint az EUR Zöld Kötvényből befolyt összeget a kibocsátó a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fordítja majd a szuverén zöld kötvény keretprogramjával összhangban.

Rovatok