Index Vakbarát Hírportál

November végén jöhet a kilencedik szankciós csomag

2022. november 16., szerda 15:34

November végén az Európai Unió új szankciócsomagot terjeszt elő Oroszország és Belarusz ellen − jelentette Rikard Jozwiak, a Szabadság Rádió tudósítója Twitter-oldalán. A szankciókat december elején hagyhatják jóvá.

Új szankciókat vezethet be az EU Oroszország és Belarusz ellen. Amennyiben elfogadják, ez a kilencedik szankciócsomag lesz, amelyet az orosz−ukrán háború kezdete óta bevezetnek a két országgal szemben. A Szabadság Rádió tudósítója szerint még ebben a hónapban benyújtják a javaslatot, és várhatóan december elején jóvá is hagyják.

Oroszország ellen az előző, nyolcadik uniós szankciócsomagot október 6-án fogadták el a tagállamok, még azelőtt, hogy Moszkva jelentős rakétatámadást intézett Ukrajna energia-infrastruktúrája ellen.

A szankciós csomag tartalma egyelőre nem ismert, de többször is felvetődött annak a lehetősége, hogy a korlátozásokat kiterjesztik a nukleáris energiára. Ezt azonban több tagország, köztük Magyarország sem támogatja. Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott:

Magyarország finoman szólva sem gazdag ásványi kincsekben, így a mi esetünkben a nukleáris energia tudja biztosítani majd a függetlenségünket a nemzetközi energiapiac teljesen esztelen változásaitól és az egekbe szökő energiaáraktól.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az is nagyon fontos szempont, hogy a Paks 2 építése megvalósuljon. „Eddig sikerült megakadályoznunk, hogy Brüsszel szankciókkal sújtsa a nukleáris fejlesztéseinket, és ezt a jövőben is meg fogjuk akadályozni” − emelte ki csütörtöki bejegyzésében Szijjártó Péter.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)

Rovatok