Index Vakbarát Hírportál

Recessziót jelez előre az Egyesült Államokban a Conference Board gazdasági teljesítménymutatója

2022. november 18., péntek 17:46

A vártnál nagyobb mértékben csökkent októberben a Conference Board gazdaságkutató intézet amerikai gazdasági teljesítménymutatója a pénteken publikált jelentés alapján. Az immár a nyolcadik egymás követő hónapja csökkenő index alapján az intézet a jövő év első felére áthúzódó recesszióra számít az Egyesült Államokban.

A Conference Board Leading Economic Index (LEI) az Egyesült Államokban a várt 0,4 százaléknál nagyobb mértékben, az előző havihoz képest 0,8 százalékkal, 114,9 pontra csökkent októberben a szeptemberi 0,5 százalékos havi csökkenés után – írja az MTI.

A LEI 100 pontos kiinduló értéke a 2016-os gazdasági teljesítménynek felel meg. Az index a 2022. április és október közötti hat hónapos időszakban 3,2 százalékkal csökkent, míg az előző hat hónapban még 0,5 százalékkal emelkedett.

Az amerikai LEI már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent, ami arra utal, hogy a gazdaság valószínűleg recesszió felé tart

– mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board vezető közgazdásza, a szervezet igazgatója.

„A LEI visszaesése a fogyasztók romló kilátásait tükrözi a magas infláció és az emelkedő kamatlábak, valamint a lakásépítés és a feldolgozóipar romló kilátásai közepette. A Conference Board előrejelzése szerint a reál-GDP növekedése 2022-ben 1,8 százalékos lesz éves szinten, és a recesszió valószínűleg az év vége körül kezdődik és 2023 közepéig tart” – vélekedett Ataman Ozyildirim

Rovatok