Index Vakbarát Hírportál

Itt a lista: ezeken a településeken lehet gond a kisebb benzinkutakon hétfőtől

2022. november 19., szombat 17:24 | aznap frissítve

Megszereztük azt a listát, amelyet a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) készített arról, hogy hétfőtől mely települések kis benzinkutjain lehetnek ellátási gondok. A Mol megerősítette, hogy átmenetileg felfüggesztette bizonyos kiskutak, a viszonteladó ügyfeleik egy részének kiszolgálását. Bár kapacitásának csak 60 százalékán működik a Mol Dunai Finomítója, az olajipari válallat továbbra is gond nélkül ellátja a hazai autósokat üzemanyaggal.

Az FBSZ felmérése szerint az alábbi településeken lehetnek ellátási problémák a kis benzinkutakon:

A továbbiakban a szövetség folyamatosan frissíteni fogja a listát. Az FBSZ emlékeztetett arra, hogy hatalmas veszteségeket okoz az árstopos üzemanyag a kutak üzemeltetőinek, így a kisebb kutakon úgy döntöttek, hogy egyszerre csupán néhány liter üzemanyagot lehet majd tankolni.

A kis benzinkutak tulajdonosai a héten bejelentett intézkedés következtében egyre nagyobb bajban vannak, így komoly veszélybe kerülhet a kisebb települések üzemanyag-ellátása.

SOKAN ATTÓL TARTANAK, HOGY VIDÉKEN ELLÁTÁSI GONDOK ALAKULHATNAK KI.

Hatalmas veszteségeket okoz az árstopos üzemanyag a kutak üzemeltetőinek, így a kisebb kutakon úgy döntöttek, hogy egyszerre csupán néhány liter üzemanyagot lehet majd tankolni – bezárni nem tudnak, mert akkor elvesztik az engedélyüket. Számtalanszor felhívták arra a figyelmet, hogy szerintük itt lenne az ideje a hatósági áras üzemanyag megszüntetésének.

Már nyílt levelet is írtak

Ahogy arról az Index már korábban beszámolt, a kisebb töltőállomásokat tömörítő szervezet vezetői végső elkeseredésükben nyílt levelet írtak Orbán Viktornak és Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának.

A két levelet a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) szerkesztőségünkhöz is eljuttatta. A miniszterelnököt arra kérték, hogy függessze fel a rendelkezést, Hernádi Zsoltot pedig felszólították, hogy azonnal bírálja felül hozzáállását.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Indexnek pedig úgy nyilatkozott, hogy szerinte folyamatos üzemanyaghiány alakult ki, 

A SZÖVETSÉG SZÁMÍTÁSAI SZERINT KŐOLAJBÓL 30 NAPRA ELEGENDŐ TARTALÉK VAN, MÍG GÁZOLAJBÓL ÉS BENZINBŐL 34 NAPRA.

„Jogszabályban rögzített mennyiségben nem állnak rendelkezésre a tartalékok” – mondta el lapunknak véleményét Egri Gábor.

Közben a Mol elismerte az RTL Híradó értesülését, miszerint kapacitásának csak 60 százalékán működik a Mol Dunai Finomítója az egyik üzemegység meghibásodása miatt. A meghibásodás egy hete történt, amikor a finomtó egyik üzemét újra akarták indítani. 

A Mol megerősítette lapunknak a korábban már elmondottakat

Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy továbbra is el tudjuk látni az autósokat. Az üzemanyag iránti kereslet továbbra is kimagasló, így – annak érdekében, hogy az ország minden pontján tudjunk üzemanyagot biztosítani – átmenetileg felfüggesztettük bizonyos kiskutak, a viszonteladó ügyfeleink egy részének kiszolgálását. Az érintett 194 viszonteladóval szemben a Mol-nak kiszolgálási kötelezettsége nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. Ez az ügyfélkör az összes hazai töltőállomás 10 százalékát teszi ki, a Mol-tól pedig szeptemberben a magyar viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének a 2,5 százalékát vásárolta meg. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket

- áll a Mol közleményében.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok