Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen: A tünetek egy részét kezeltük

2022. november 20., vasárnap 16:23

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) nem hozta meg a várt eredményt sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében.

Ursula von der Leyen az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott klímacsúcs eredményeivel kapcsolatban vasárnap kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a tanácskozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, szerinte ennél „sokkal többre van szükség”.

A tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget

– fogalmazott az Európai Bizottság elnöke, aki ennek ellenére örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a részt vevő országok kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg, amely az éghajlatváltozástól leginkább szenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást. Ursula von der Leyen szerint az új finanszírozási keret „lefektette a rászorulók és a segíteni tudók közötti szolidaritás új rendszerének alapjait”.

Van még dolgunk

Ursula von der Leyen elégedettségét fejezte ki annak kapcsán, hogy a klímacsúcs életben tartotta a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás céljait, köztük, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest 2 Celsius-fok, de lehetőség szerint inkább 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

Az EU továbbra is ezt az irányvonalat fogja tartani, különösen az európai zöldmegállapodás és a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, közös európai fellépésre vonatkozó REPowerEU nevű programja révén, mert alapvető fontosságú, hogy a párizsi megállapodás céljait elérhető közelségben tartsuk

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Ugyanakkor Mark Rutte holland miniszterelnök a Twitteren vasárnap közzétett üzenetében kiábrándítónak nevezte az elért eredményeket.

Úgy fogalmazott, hogy túl keveset sikerült tenni a felmelegedés 1,5 fokra korlátozása érdekében, és „ez nem elég, többre van szükség”. Ugyanakkor elismerte, az ENSZ-konferencia jelentős lépést tett az éghajlati károknak leginkább kitett országok megsegítése felé. Szerinte továbbra is kemény munkára van szükség az éghajlattal kapcsolatos célok elérésének felgyorsítására – az MTI összefoglalója alapján.

(Borítókép: Ursula von der Leyen. Fotó: Leon Neal / Pool / Reuters)

Rovatok