Index Vakbarát Hírportál

Kopp Mária Intézet: A magyarok nagy részének nem nőttek a rezsiköltségei

2022. november 21., hétfő 15:49

A háború és az uniós szankciók okozta energiaválság ellenére a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – írta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatása alapján. A válaszadók 63 százaléka ugyanannyit, kilenc százalékuk pedig kevesebbet fizet idén, mint tavaly.

A KINCS októberi telefonos felmérésének adatai alapján az emberek 72 százalékánál nem nőttek a tavalyi évhez képest a rezsikiadások, sőt vannak olyanok is (kilenc százalék), akiknél csökkentek. Kiemelik: ebben szerepet játszik, hogy tízből nyolc magyar saját bevallása alapján odafigyel arra, hogy kevesebb energiát fogyasszon.

Ugyanakkor az adatok szerint a lakosság többségére jellemző a tudatos és takarékos áram- (90 százalék) és vízfogyasztás (84 százalék), az energiatakarékos eszközök (például LED-lámpák vagy alacsony fogyasztású háztartási eszközök) használata (80 százalék), valamint a fűtéstechnikai berendezések karbantartása (72 százalék). Tízből hatan pedig arról számoltak be, hogy odafigyelnek az otthoni hőmérséklet szabályozására is.

Az is kiderült, hogy a többség gázzal fűt, ezt követi a fával, távhővel és egyéb módon fűtők száma. A nyílászárók cseréje és a szigetelések javítása nagyjából a lakosság negyedére jellemző.

Elsősorban a rezsicsökkentés politikájának és emellett az emberek takarékos energiahasználatának eredménye, hogy a magyarok közel háromnegyedének nem kell többet fizetnie a rezsire, mint egy évvel ezelőtt – emelte ki a KINCS a közlemény végén. 

A vendéglátóhelyek küzdenek a fennmaradásért

Az Index nemrég számolt be arról, hogy több vendéglátóhely is küzd a fennmaradásért a megemelkedett rezsiköltségek miatt. Több mint negyven cukrászda nyilatkozott arról, hogy milyen hatással van működésére az energiaválság, a forint gyengülése, az alapanyagárak emelkedése. A legtöbben két-háromszoros költségnövekedésre számítanak idén.

A mozik költségei minimum a négyszeresére emelkednek: az áram esetén 4,5-szeres ugrás várható, míg a gázszámla nagyon változó, a négyszeres emelkedés ott is biztos, de egyes helyeken 15-17-szeres szorzóval kalkulálnak.

Borsos Erika, a Mozik Országos Szövetségének elnöke az Indexnek elmondta: a kisebb mozik számlái több millióval, míg a nagyobb mozik költségei több száz millióval emelkednek, és ez csak a rezsi, ezzel párhuzamosan a filmek és a büfékben kínált termékek beszerzési ára is napról napra nő.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok