Index Vakbarát Hírportál

Megegyeztek, így változik jövőre a szemétszállítás

2022. november 22., kedd 16:30

Szándéknyilatkozatot írt alá a Mol és a Budapesti Közművek a központi régió szemétszállítását ellátó közös vállalat létrehozásáról.

A két cég egy új társaságot létrehozva látja majd el a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) jelenlegi feladatát a fővárosban és Pest vármegye 50 településén – közölte az FKF.  A szándéknyilatkozatot Mártha Imre, a Budapesti Közművek vezérigazgatója, illetve Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese írta alá.

A magyar állam nyáron bejelentette, hogy a Mol Nyrt. nyerte el a hulladékkoncessziós pályázatot. Így 35 évig az olaj- és gázipari vállalat lesz a felelős az évi 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért. A pályázat elnyerése után a Mol vállalta, hogy a következő 10 évben beruházásokat hajt végre 185 milliárd forint értékben, és tervei között van, hogy öt év alatt olyan létesítményt hoz létre, ahol évente minimum 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására lesz képes.

Az új társaság tervezetten 2023. július 1-től veszi át a feladatokat.

A fővárosi hulladékgazdálkodást jelenleg ellátó eszközpark is a tulajdonukba, kezelésükbe kerül. Így a vállalat tovább viszi a 125 éves szakmakultúrát, amit az FKF felépített, az egyedülálló eszközparkját és telephelyeit is, valamint a jelenlegi mintegy 1300 fős szakembergárda által képviselt tudást és speciális ismereteket.

A közös vállalatban 50-50 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek a szerződő felek.

Rovatok