Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Európa számára veszélyes intézkedést vezetne be Brüsszel

2022. november 23., szerda 18:18

Mentességet kérne az olaj- és gázársapka bevezetése alól a magyar kormány a csütörtöki brüsszeli energiaügyi tárgyaláson. Szijjártó Péter szerint a földgáz közös beszerzéséhez is csak önkéntesen van értelme csatlakozni. A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, milyen problémák merültek fel a Barátság kőolajvezetéken.

Véget ért a megbeszélés a Mollal, az MGM-mel és az FGSZ földgázszállítóval – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Elmondása szerint arról beszéltek, hogy a csütörtöki brüsszeli tárgyaláson milyen álláspontot képviseljenek.

Európában az egekben vannak az árak, most Brüsszel újabb alkalmatlan, Európa számára veszélyes intézkedéseket vezetne be

– mondta a miniszter. Hozzátette: a magyarok ezeket a javaslatokat rossz ötletnek tartják, így azért fognak harcolni, hogy Magyarország mentességet kapjon a gáz- és olajársapka alkalmazása alól. Hangsúlyozta, hogy nem politikai, hanem fizikai okokból vásárolja Magyarország a gázt Oroszországból.

Mint fogalmazott: fontos lenne, hogy a földgázár-szabályozás ne érintse a hosszú távú szerződéseket, amelyek közül az egyiket az orosz Gazprommal kötötte meg a kormány. 

Ha ezeket el tudjuk érni, akkor Magyarország energiaellátása a továbbiakban is biztonságban lesz

– vélekedett.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy a közös földgázbeszerzésnek önkéntesnek kellene lennie, ezért is harcolni fognak.

A Barátság kőolajvezeték leállásaival kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy a szállítások időszakos leállására számítani kell, valamint arra is, hogy az Ukrajna energia-infrastruktúráját ért támadások miatt csökkentett szállításokra is készülni kell. Elmondása szerint ezekre az akadályokra a kormány felkészült, Magyarország energiaellátása pedig biztonságban van.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. január 29-én. Fotó: Sóki Tamás / Index)

Rovatok