Index Vakbarát Hírportál

Aki aranyba fektette a pénzét, most nagyon boldog lehet

2022. november 28., hétfő 15:40

Az arany ára hétfőn több mint egyhetes csúcsra emelkedett, amit a gyengébb amerikai dollár és Jerome Powell amerikai jegybankelnök hétvégi beszéde is támogatott.

Az arany árfolyama magyar idő szerint dél előtt kettő perccel unciánként 1755,38 dolláron állt, november 18. óta a legmagasabb értéket elérve ezzel. Az amerikai arany határidős jegyzése 0,1 százalékkal magasabbra, unciánként 1,755 dollárra emelkedett – írja a Reuters hírügynökség.

A dollár lejjebb csúszása most segít az arany árának 

– mondta Ross Norman független elemző, hozzátéve, hogy ha a szigorú járványügyi korlátozások elleni tüntetések gyorsan eszkalálódnak, az pozitívan hatna az arany piacára.

A dollár 0,8 százalékot esett riválisaival szemben, ami az aranyat olcsóbbá tette más valuták tulajdonosai számára.

A kínai tiltakozások komoly hatással voltak a piacra

Még csütörtökön történt Ürümcsiben az a tűz, amelyben állítólag tíz ember vesztette életét, akik a Kínában érvényes szigorú járványügyi korlátozások miatt nem tudták elhagyni az épületet, egyszerűen benn égtek. A történtek miatt sokan vonultak utcára, Sanghajban szombaton már a kínai elnök és az országot vezető kommunista párt távozását követelték.

A tiltakozások csökkentették a befektetők kockázati étvágyát.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken esedékes novemberi, nem mezőgazdasági foglalkoztatottakra vonatkozó adatai várhatóan egyértelműbbé teszik a Fed kamatemelési tervét. A magasabb kamatlábak növelik a nem hozamtermelő fém tartásának alternatív költségeit.

A kereskedők a Fed decemberi ülésén 50 bázispontos emelést áraznak be, miután a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve a kamatemelések lassabb ütemét jelezte.

Eközben az ezüst unciánként egy százalékkal 21,37 dollárra, a platina ára 1,1 százalékkal 990,88 dollárra, a palládiumé 0,8 százalékkal 1838,78 dollárra esett.

Rovatok