Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli tanács a rezsicsökkentéshez, amit bűn lenne nem megfogadni

2022. november 28., hétfő 17:09

A rezsicsökkentés csökkentése jó néhány háztartás költségeit terhelte meg, vannak azonban olyan praktikák, amelyekkel lefaraghatók a magasba szökő rezsiszámlák. Mutatunk pár tippet!

A fűtési szezon bedurranásával párhuzamosan egyre több lakossági gázfogyasztónak érkeznek magasabb rezsiszámlák. A szolgáltatók számukra is igyekeznek segítséget adni, amelyeket érdemes megfogadni.

Nemcsak az MVM, hanem az OPUS Tigáz is oszt meg hasznos információkat a háztartásokkal. Legutóbb egy néhány nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésben foglalkoztak részletesen a földgázfelhasználás részleteivel – szúrta ki a Portfolio.

Kiderült, az OPUS Tigáz egymillió lakásban látja el a lakossági gázfogyasztási szolgáltatást hét megyében. Érdemes megemlíteni, hogy napjainkban a magyar háztartások közel háromnegyede használ földgázt fűtési célokra, amely a hazai földgázfelhasználás 38 százalékát teszi ki.

Itt az Index kalkulátora, számolja ki, hogyan változik a rezsije.

Bár az elmúlt évtized első felében csökkenő tendenciát mutatott a lakossági gázfogyasztás, az elmúlt öt-nyolc évben ismét enyhén növekvő igény jelentkezett, ami bizonyos években a szokásosnál hidegebb időjárás miatt (így például 2017-ben) kiugróan megnövekedett fogyasztást eredményezett foglalja össze az elmúlt időszak trendjeit a szolgáltató, amely arra is felhívja a figyelmet:

A hideg, szeles időjárás a legnagyobb kiváltója a magasabb gázfogyasztásnak, ezért javasolt az otthon megfelelő szigetelése, így az ablakok és ajtók megfelelő záródásának ellenőrzése, szükség szerint a nyílászárók cseréje.

A földgázzal való fűtés alapvetően ma már nagyon biztonságos, azonban a háztartások egyedi készülékeinek rendszeres karbantartására fokozottan kell ügyelni – hangzik az újabb tanács.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok