Index Vakbarát Hírportál

Soha nem használtak annyi villamos energiát a magyarok, mint tavaly

2022. november 30., szerda 10:18

Megjelent a MEKH és a MAVIR közös kiadványa, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2021. évi működési adatait összegzi. Ebből az derül ki, hogy a tavalyi a változások éve volt a villamosenergia-szektorban.

Számos rekordot hozott a tavalyi év a villamosenergia-szektorban, például megdőlt a téli és a nyári csúcsterhelés, a havi és éves bruttó villamosenergia-felhasználás, intenzíven nőtt a megújuló energia – azon belül is kiemelten a napenergia – részaránya a hazai villamosenergia-termelésben és a teljes bruttó villamosenergia-felhasználáson belül is – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. közös kiadványából, amely többek között bemutatja a hazai villamosenergia-piac működési modelljét, összegzi a legfontosabb országos energiafelhasználási adatokat és kitér a hazai erőművek termelési adatainak bemutatására.

A 2020-as bázishoz képest 2021-ben a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 4,7 százalékkal, 48,795 TWh-ra nőtt, ez az érték tartalmazza a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) által termelt villamos energia becsült értékét is. A bruttó hazai villamosenergia-termelés 3,2 százalékkal nőtt, az import-export szaldó 9,2 százalékkal, 12,755 TWh-ra emelkedett, aminek következtében a hazai termelés részaránya 73,9 százalékot tett ki tavaly a teljes felhasználáson belül.

2021-ben az előző nyári csúcsterhelést követően újabb csúcsot mérhettünk, 6940 MW-t, és a téli csúcs értéke is tovább emelkedett, 7361 MW-ra.

A magyarországi ellátásbiztonság egész évben garantált volt, az üzemzavarok esetszáma és hossza folyamatosan csökken, amihez részben hozzájárul a tervszerű megelőző karbantartások számának növekedése.

A napelemes erőművek körében továbbra is intenzív növekedést figyelhetünk meg.

A Magyarországon üzembe helyezett napelemek együttes beépített kapacitása (a HMKE-ket is beleértve) 2954 MW-ra nőtt, ami 39 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Ezzel a teljes VER beépített teljesítőképességének 17,7 százalékáért már a naperőművek felelősek, és így, más megújuló forrásokkal együtt, már a beépített teljesítőképesség 25,3 százalékát teszik ki a zöldenergia-források. A naperőművi növekedést 2021-ben csaknem fele-fele arányban a HMKE-k (406,08 MW) és az ipari méretű naperőművek (422,33 MW) adták.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-fogyasztáson belül 2021-ben elérte a 13,66 százalékot.

A 2021-es tendencia 2022 első negyedévében is folytatódott, melyben további rekordok dőltek meg.

(Borítókép: Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok