Index Vakbarát Hírportál

Péntektől még olcsóbb lesz az üzemanyag

2022. november 30., szerda 12:33

Péntektől olcsóbb lesz az üzemanyag: a benzin piaci ára literenként bruttó 10 forinttal csökken, míg a gázolajért literenként bruttó 11 forinttal fizethetnek kevesebbet azok, akik beszerzési áron tankolnak.

Az év utolsó hónapja is üzemanyagár-csökkenéssel kezdődik a kezdeményezettek számára: a benzin beszerzési ára literenként bruttó 10 forinttal lesz olcsóbb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal fizethetünk kevesebbet a hazai töltőállomásokon.

A holtankoljak.hu által szerda délelőtt közzétett adatok alapján a piaci átlagárak az alábbiak szerint alakulnak december 2-ától:

Mindennél fontosabb az ellátásbiztonság

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt nyilatkozta az Indexnek: a kormány látja, hogy veszélybe kerülhet az ársapka. „Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb, és a kialakult helyzetet legjobban a Mol látja” – mondta a tárcavezető, aki kiemelte: megértik a Független Benzinkutak Szövetsége problémáit, de szerinte a kommunikációjuk nem segíti a helyzet megoldását.

A miniszter hozzátette: a kormány álláspontja egyértelmű, az ársapka akkor tartható fenn, ha a Barátság kőolajvezetéken zavartalanul folyik az olaj, illetve ha a finomítók az érkező olajat fel tudják dolgozni.

Ennek az egyik feltétele, hogy a százhalombattai finomító működik. Sajnos ennél a létesítménynél is vannak technikai problémák, és a Barátság vezetéknél is az látszik, hogy a harcokban sérülnek meg fenntartó egységek, és le-leállnak. Tehát a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk

– fogalmazott Nagy Márton.

A vártnál hamarabb felfüggeszthetik a benzinárstopot?

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy a Mol százhalombattai finomítója műszaki hiba miatt 50-55 százalékos kapacitáson termel. Egyes szakértők szerint ha a helyzet nem változik rövid időn belül, decemberre az ársapka is fenntarthatatlanná válhat. Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója szerint oda kell figyelniük a készletgazdálkodásra. Ha a tesztek sikeresek lesznek, ettől a héttől indulhat újra teljes kapacitással a százhalombattai finomító.

Bár nincs Magyarországon üzemanyag-ellátási probléma, a Molnak egyszerre kell végrehajtania egy készlet- és egy logisztikai optimalizálást. A kétezer töltőállomásból körülbelül 1750-et a Mol lát el, ehhez pedig 144 tankautót használnak országszerte

– tudatta az ügyvezető igazgató.

Rovatok