Index Vakbarát Hírportál

A Fed és Kína mozgatja a tőzsdéket: beköszönthet a gyengülő dollár kora

2022. december 1., csütörtök 12:26

A globális részvények csütörtökön begyújtották a növekedési rakátékat, a dollár pedig tovább gyengült, miután a Fed elnöke megerősítette, hogy a jegybanki kamatemelések üteme lassulni fog. A pozitív tőzsdei hangulatot erősíti, hogy a jelek szerint Kína mérsékeltebb Covid-politikára vált.

Az európai Stoxx 600 index 1,1 százalékkal emelkedett, míg a globális részvények mutatója háromhavi csúcsot ért el csütörtökön. A nyitás után valamelyest lassulnak az európai tőzsdék, a BUX ma már mínuszban is járt, de sikerült visszaerősödnie. A forinttal szemben a mai napon erősödésnek indult a dollár, jelenleg 395 forintnál jár.

Powell bejelentései után egy nappal közel 4,5 százalékot emelkedett az alapkamat változásaira érzékeny Nasdaq, az S&P 500 pedig 3 százalék körüli pluszban jár.

Az ázsiai tőzsdén is pozitív hangulat uralkodott el, miután a koronavírus elleni küzdelemért felelős kínai vezető tisztviselő, Sun Chunlan miniszterelnök-helyettes bejelentette a kínai omikron-vírus gyengülését – ezzel enyhülhet a kínai keményvonalas Covid-politika, amely ellen korábban tüntetők ezrei vonultak utcára.

Az élénk hangulat miatt a dollár már a harmadik egymást követő napon gyengült a G-10 devizákkal szemben, miközben a 10 éves kincstárjegyek hozamai alig maradtak el a Powell megjegyzései nyomán elért kéthavi mélypontoktól. Amíg november 3-án még 416 forint volt egy dollár, ma már 395 forint közelében jár a kurzus. A jen több mint 1 százalékot erősödött.

Enyhülő szigor, gyengülő dollár

Powell megjegyzései követték az elemzői várakozásokat, mely szerint a Federal Reserve ebben a hónapban 50 bázispontos kamatemelést hajt végre. Az elemzők előrejelzései szerint az alapkamat májusban 5 százalék alatt tetőzhet. Powell bejelentéseit megelőzően a piac arra számított, hogy az említett csúcspont júniusban jön és magasabban tetőzik.

A kereskedők több gazdasági jelentést is megvizsgáltak, és az amerikai gazdasági aktivitást mérő legfontosabb mutatók vegyes képet festettek a harmadik negyedévről. Az új munkahelyek száma októberben csökkent, ez segítheti a Fed keresletcsökkentő törekvéseit – ismerteti a Bloomberg.

A pénteki foglalkoztatási jelentésből még többet megtudhatunk az amerikai munkapiacról, de a közgazdászok előzetes becslései szerint a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékon marad.

A befektetők valószínűleg a gazdasági növekedés mutatóira összpontosítanak a következő negyedévekben. Az S&P Global csütörtöki PMI-számai az ázsiai gyári tevékenység visszaesését mutatták, és a vállalkozások az amerikai és európai vásárlók kiadásainak további csökkenését vetítik előre – világít rá a Bloomberg.  

A recessziós félelmek visszafoghatják a befektetői hangulatot az olajpiacon, ráadásul a pozitív kínai fejlemények is drágítják az olajat, ahogy csökkennek a keresleti félelmek.

(Borítókép: Michael M. Santiago / Getty Images Hungary)

Rovatok