Index Vakbarát Hírportál

GVH-elnök: A kartellezés nem más, mint lopás fényes nappal

2022. december 1., csütörtök 17:09

Az uniós tárgyalásokban ha pontot nem is, de vesszőt már tehetünk – erről a Gazdasági Versenyhivatal konferenciáján beszélt a szakterületért tárca nélküli miniszterként felelő Navracsics Tibor. A hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs szerint jó úton járunk a közbeszerzési kartellek felszámolásában.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön mutatta be új szakkönyvsorozata, a Versenytükör könyvek első kötetét, amely a Közbeszerzés és versenyjog címet viseli. A szakmai konferencián előadást tartott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A konferenciát Navracsics Tibor előadása nyitotta meg.

Egy nappal vagyunk az Európai Bizottság döntése után, amelynek értelmében egy több hónapos tárgyalási folyamat felén túljutva, az Európai Bizottság észrevételei mentén a közbeszerzési eljárások és a magyarországi közbeszerzési rendszer körül szerveződő egyeztetéseken túl pontot nem is, de vesszőt tehetünk a folyamatok végére

– kezdte beszédét Navracsics Tibor.

A miniszter szerint ennél időszerűbb nem is lehetett volna a találkozó, hiszen egy nappal az Európai Bizottság döntése után elmondhatjuk, hogy egy hosszú, de sikeres tárgyalási folyamaton vagyunk túl.

Ezt követően beszámolt a tárgyalások eredményeiről és a jövőbeni törekvésekről.

Navracsics szerint most már ráfordulhatunk azoknak a megállapodásoknak az aláírására, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország ténylegesen hozzáférjen a minket megillető uniós forrásokhoz.

Az összes, Brüsszelnek tett vállalásunkat határidőre teljesítettük, és a jövőben is teljesítjük. Az a törekvésünk, hogy az Európai Unió minden szempontból legtisztább államai közé emelkedjünk a közbeszerzési eljárások terén is

– hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter.

A közbeszerzési kartellek nemcsak nappal, hanem éjjel is megköttethetnek

A folytatásban Rigó Csaba Balázs tartott előadást a közbeszerzési kartellek felszámolásáról.

A kollégáim felírták nekem, hogy a kartellezés nem más, mint lopás fényes nappal. Szerintem éjjel is előfordul, és az is lehetséges, hogy nem Magyarországon egyeztetnek a felek, hanem Bécsben kávézgatnak vagy ebédelnek, hiszen tudunk ilyenről is

– mondta a GVH elnöke.

Ismertette azt is, hogy az elmúlt években mennyi bírságot osztottak ki a közbeszerzési kartellezőkre. A tavalyi a közbeszerzési kartellek és a tiltott együttműködések feltárásnak éve volt.

Nyolc ügyet sikerült lezárniuk, amiből hat kartellezés volt, négy közbeszerzést is érintett. Összesen 1,25 milliárd forint bírságot szabtak ki.

Az idén is jó néhány tiltott együttműködéssel kapcsolatos ügy felgöngyölítését indították el. Eddig hármat sikerült lezárniuk, amelyek közül kettő közbeszerzéshez kapcsolódott. Ezekre összesen 710 millió forint büntetést állapítottak meg.

Azon dolgozunk, hogy a jövőben is folytatódjon a hatékony kartellfeltárásunk. Fontos az is, hogy a jogsértő vállalkozásoknak ne hagyjunk kiskaput, mert csak ezáltal biztosítható a tisztességes gazdasági verseny. A GVH védi a fogyasztókat és segíti a jogkövetésre törekvő vállalkozásokat

– hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs.

Ezután a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Kovács László kifejtette: közös érdekük, hogy megfelelő garanciákkal tartsák meg a verseny tisztaságát.

Abban bízunk, hogy következetes és szigorú jogalkalmazással, tudásmegosztással, útmutatók, segédanyagok közzétételével mind az ajánlatkérőket, mind az ajánlattevőket a jogkövető magatartásra ösztönözzük.

(Borítókép: Rigó Csaba Balázs. Fotó: Szabolcs Nagy / Index)

Rovatok