Index Vakbarát Hírportál

Úgy emelkednek a lakásárak, hogy az leviszi a borostát

2022. december 2., péntek 10:16

A fiatalok vajon mennyire elégedettek az életükkel és milyennek látják a jövőt? Többek közt ezekre kereste a választ felmérésében a K&H. A válaszok alapján fiataljaink többsége – főleg a nők – nem számítanak semmi jóra.

A K&H felmérése szerint nagyon eltérően látják a lakáspiaci árak alakulását a fiatalok. Erősen nőtt azoknak a száma, akik szerint a közeljövőben változnak az árak.

A zordabbá váló gazdasági környezet – például a magas infláció, az emelkedő kamatok, növekvő háztartási kiadások – a lakáspiacot és az ingatlandrágulást is visszafoghatja.

A 19–29 éves fiatalok nagy része, 65 százaléka mégis áremelkedésre számít. Ez az arány több, mint egy évvel korábban, 2021-ben ugyanis 53 százalékuk számított lakásdrágulásra

– derül ki a K&H harmadik negyedéves ifjúsági indexéből.

A nők borúsabban látják a jövőt

A friss felmérés szerint inkább a nők várnak áremelkedést, 71 százalékuk várja ezt, míg a férfiaknak csak az 59 százaléka adott ilyen prognózist. Az árak stagnálását a megkérdezettek 21 százaléka tartja valószínűnek, a nők 15 százaléka, a férfiaknak a 24 százaléka van ezen a véleményen.

Érdekes ellentétre világít rá a felmérés: miközben az egy évvel korábbinál többen várnak áremelkedést a lakáspiacon, nőtt az árcsökkenés mellett állók aránya is, a tavalyi 8 százalékról 14 százalékra. Ők átlagosan 22 százalékos ingatlanáresésről beszéltek 

– tudtuk meg a felmérés eredményéből.

A lakásdrágulást valószínűsítő fiatalok körében jelentős eltérések láthatóak:

Ugyanakkor minden harmadik, áremelkedést valószínűsítő fiatal nem tudta számszerűsítve megítélni, milyen mértékű drágulás várható.

Az árváltozásokra vonatkozó becslések közötti, jelentősnek mondható eltérések részben a bizonytalan gazdasági környezettel magyarázhatóak: például azzal, hogy a fiatalok is nehezen tudják megtippelni, hogy az infláció mikor kerülhet leszálló ágba, ezzel párhuzamosan mikor kerülnek lejtőre a kamatok, ezen belül az ingatlanvásárlások szempontjából kulcsfontosságú lakáshitelek kamatai – világít rá közleményében a K&H.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok