Index Vakbarát Hírportál

Putyin úgy önti a világra az olajat, mintha nem lenne holnap

2022. december 3., szombat 10:39

Az OPEC-országok jelentősen csökkentették az olajkitermelésüket, erre Oroszország két kézzel nyitotta meg az olajcsapokat – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a Bloomberg felmérése szerint mintegy napi 1 millió hordóval mérsékelte az olaj kitermelését, nagyjából teljesítve a szélesebb OPEC+ koalícióval összehangolt csökkentési erőfeszítések felét.

A csoportot vezető Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok között komoly feszültséget gerjesztett, amikor az arab ország először bejelentette a kitermelés csökkentésére vonatkozó terveket, amely szükségesnek bizonyult az olajpiacok stabilizálásához a romló kínai kereslet miatt.

Putyin dézsából önti az olajat 

A 23 országot tömörítő csoport olajexportja azonban csak napi 361 ezer hordóval csökkent, mivel a legtöbb tagország lassuló kitermelését ellensúlyozta, hogy közben Oroszország két kézzel nyitotta meg az olajcsapokat – derül ki a Kpler Ltd. energiaelemző cég adataiból. Bár az export és a termelés nem korrelál tökéletesen, a szállítások betekintést nyújthatnak egy ország olajtermelésébe.

Az orosz olajtermelők azt tették, ami a fő narratívával ellentétes, azaz növelték a kitermelést 

– világított rá Katona Viktor, a Kpler bécsi elemzője.

Oroszország ugyan nem tagja az OPEC-nek, de 2016 óta összehangolja az olajtermelést a csoporttal egy olyan koalícióban, amely a világ nyersolajtermelésének több mint felét ellenőrzi, így Moszkva befolyást gyakorol az olajpiac felett.

Moszkva novemberben nyolc hónapos csúcsra, napi 10,9 millió hordóra növelte az olajkitermelést – derül ki az energiaügyi minisztérium adataiból. Eközben a Hetek csoportja (G7) mérlegeli az orosz nyersolajra vonatkozó árplafon bevezetését, a részletek kidolgozása még folyamatban van.

Az OPEC+ tagjai vasárnap ülnek össze, hogy felülvizsgálják a 2023 elejére vonatkozó termelési politikát. Bár az orosz olajáradat ütközik a csoport kínálatot szűkítő törekvésével, az uniós ársapka bevezetésével apadhat az orosz kitermelés is.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images)

Rovatok