Index Vakbarát Hírportál

A diákhitelekre is bevezetik a kamatstopot

2022. december 6., kedd 09:47 | aznap frissítve

A kormány a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstopot. A döntést Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő osztotta meg a Facebookon.

Ha a kormány nem intézkedik, a szabadon felhasználható diákhitelek kamatait a duplájára − több mint 10 százalékra − kellene emelni − indokolta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormány döntését egy videóban. A diákhitel tehát továbbra is 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető − írta meg az Eduline.

A diákhitel 1 − vagyis a szabad felhasználású tanulmányi kölcsön − korábban 1,99 százalékos kamatú volt, ezt júliustól 4,99 százalékra emelték. A kölcsön összege havonta egyébként 15 és 150 ezer forint között mozog, vagyis a felsőoktatásban tanulók félévente maximum 750 ezer forintot kaphatnak. A döntés a diákhitel 2-t felvett egyetemistákat, főiskolásokat nem érinti, hiszen ez a típusú hallgatói kölcsön eddig is kamatmentes volt számukra. Ez az ún. „tandíjkölcsön”, amelyet csak a fizetős szakok önköltségére lehet fordítani, azt egyenesen a felsőoktatási intézményeknek utalják át.

Sorra dőlnek meg a történelmi rekordok, egész Európa ettől szenved

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot; a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók – ezt már a gazdaságfejlesztési miniszter közölte a kormány Facebook-oldalán néhány perccel Szentkirályi Alexandra bejegyzése után. Nagy Márton úgy fogalmazott: az elhibázott brüsszeli szankciók az „egekbe lökték” az energiaárakat és az inflációt. Sorra dőlnek meg a történelmi rekordok, egész Európa ettől szenved.

A miniszter felidézte, hogy a szankciós kamatfelár letörése, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében a kormány már korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre, majd ezt kiterjesztette a kkv-szektorra is.

Itt azonban nem álltak meg, a kormány a drasztikusan megromlott kamatkörnyezet miatt megvizsgálta a diákhitelek helyzetét, amelyet már közel 500 ezren vettek igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá. Megállapítottuk, hogy amennyiben a kormány nem intézkedik, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint 10 százalékra kellene felemelni; ezzel több mint 100 ezren kerültek volna nehéz helyzetbe

– fogalmazott Nagy Márton. Hozzátette: a magyar kormány nem hagyhatta, hogy az elhibázott szankciók árát a diákok, a hallgatók fizessék meg, magyar fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől. Hangsúlyozta: mindent el kell követni, hogy aki akar és képes rá, az tanulhasson, meg kell védeni a fiatalokat. A kormány ennek tudatában arról döntött, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat követően a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstopot – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok