Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: El kell kerülnünk a recessziót

2022. december 7., szerda 11:51

Októberben is nőtt a magyar ipar. Az ipari szektor szereplői egyre nehezebb helyzetben vannak, az ágazatot egymásra rakódó sokkhatások érik: drasztikusan megdrágult az energia, megromlott a finanszírozási és kamatkörnyezet, megnőttek az alapanyagárak – reagált az októberi ipari termelés legfrissebb adataira Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdai közleményében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében az ipari termelés volumene az előző évhez képest 5,9 százalékkal emelkedett, míg 2022 első tíz hónapjában összességében 6,6 százalékkal nőtt az ipari teljesítmény. Azaz a szankciók ellenére is növelte teljesítményét a hazai ipar.

A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében el kell kerülnünk a recessziót, meg kell őriznünk az ipari vállalkozások stabilitását

– fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: a kormány éppen ezért lépett időben és elindította az energiaintenzív termelő kkv-k támogatását, meghirdette a Gyármentő Programot és az ehhez kapcsolódó garancia- és hitelprogramot, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül, továbbá kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra is.

A miniszter kiemelte: bár az iparban a high-tech termékek aránya már ma is 70 százalék, ahhoz, hogy az ipar a jövőben is jól teljesítsen, folytatni kell a beruházásokat, tovább kell erősíteni a csúcstechnológiát és a magas hozzáadott értékkel bíró termelést célzó fejlesztéseket, növelni kell az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot. A kormány éppen ezért minden szereplőt arra biztat, hogy vegye igénybe és mielőbb éljen a kormányzat által biztosított lehetőségekkel – hangsúlyozta a miniszter az MTI-közlemény szerint.

Magas beruházási ráta és rendelésállomány

A Makronóm Intézet szerint éves alapon jelentős, 5,9 százalékos mértékben nőtt a termelés, Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője pedig hozzátette, hogy havi alapon 3,5 százalékkal mérséklődött a kibocsátás.

Az éves alapú növekedésben jelentős szerepe lehetett a csiphiány miatti gyenge bázisidőszaki adatnak, míg a havi alapú csökkenésben az energiaárak emelkedése, az új gázév októberi indulása játszhatott szerepet. Éves alapon így is jelentősen nőtt a számítógépgyártás és a járműgyártás teljesítménye, amely szintén a csiphiány enyhülését támasztja alá

– fogalmazott Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője az elemzésében. A szakmai vezető felhívta a figyelmet arra is, hogy

az ipari termelést szintén felfelé húzhatja a magas beruházási ráta és az ugyancsak magas rendelésállomány, azonban az energiaár-robbanás okozta költségnövekedés visszavetheti az ágazat teljesítményét.

A negyedik negyedévben éves szinten összességében kismértékben pozitív lehet az ipar hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez, míg hosszabb távon az lehet a meghatározó, hogy akár hazánkban, akár az Európai Unióban sikerül-e megfizethető árú energiát biztosítani az ipari termeléshez.

Rovatok