Index Vakbarát Hírportál

Összeszedtük a környező országok benzinárait

2022. december 7., szerda 10:31

Az árstop feloldása után érdekes kérdés lehet, hogy a többi európai országban milyen áron juthatunk hozzá a benzinhez és a dízelhez. Összeszedtük, miként viszonyulnak a magyar árak a külföldiekhez.

Korábban, szűk egy hónapja már írtunk arról, miként viszonyultak a magyar árak a külföldiekhez. Akkor az derült ki, hogy a magyar árstopos üzemanyag minden másnál olcsóbb volt, a piaci árú viszont az egyik legdrágább volt regionális összevetésben.

Most a Cargopedia fuvarozási portál adatai alapján mutatjuk, miként alakultak a külföldi árak. A portál legutóbb december 5-én frissítette az adatait, ahol az látható, hogy a szomszédos országokban is többé-kevésbé hasonló piaci árakat találunk. 

Frissítés: cikkünk első, délelőtti megjelenése után – amikor még a december 5-ei árak voltak feltüntetve – a Cargopedia oldala frissült, és most már átlagosan nagyjából 10 forinttal olcsóbb árak láthatóak a külföldi országoknál, mindkét üzemanyagtípus esetében, mint eredetileg. A fenti felsorolást ennek megfelelően frissítettük 14:15-kor. Ezen kívül a Cargopedia oldalán a horvát prémium üzemanyagok ára van megadva, ezt is korrigáltuk a 95-ös benzinre és a nem prémium gázolajéra – a szerk. 

Nagyjából hasonló árak láthatóak a gázolaj árát globálisan, dollárban összegyűjtő portálon a globalpetrolprices.com című oldalon, valamint az Autotraveler nevű portálon is. 

Így viszonyulnak a magyar árakhoz 

Nemrég írtunk arról is, hogy Magyarországon eddig milyen piaci árak tapasztalhatóak. A holtankoljak.hu legutóbb azt közölte, hogy a 95-ös benzin átlagosan 617 forintba, a gázolaj pedig 681 forintba kerül szerdától – de ennél a gyakorlatban sokkal magasabb üzemanyagárakat tapasztalnak sok helyen (Frissítés: közben a holtankoljak.hu közölte, hogy a benzin átlagára 640, a gázolajé pedig 700 forintra nőtt szerdán a kormány kedd éjjeli növelte a jövedéki adót mértékét)

Voltak olyan helyek, ahol a benzint 700 forint környékén, a gázolajat pedig bőven 700 forint felett adták, de még az eddig legolcsóbbnak tűnő Mol is arról számolt be, hogy náluk 641 forint a benzin és 699 forint a gázolaj. Ehhez képest igazán jelentősen a szlovéniai és ukrajnai árak voltak olcsóbbak a fentiek közül.

A benzinárstop eltörlésének fejleményeit percről percre közvetítjük, cikkünket itt olvashatja.

(Borítókép:  Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok